Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

WE.Young.People.See.Nature

Wanneer?
24 maart 2018 t/m 31 oktober 2018 om
Voor wie?
Kosten?

Minister opent Pools/Nederlandse fototentoonstelling in Natuurmuseum Brabant

Tilburg/Stepnica – Hoog bezoek in het Tilburgse Natuurmuseum Brabant: Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, opende de fototentoonstelling WE Young People See Nature, gemaakt door Brabantse en Poolse middelbare scholieren. De vijftien sfeervolle werken tonen konikpaarden, zonnebloem, tranende franjehoed en een komkommerspin. Maar bijna nog mooier dan de foto’s zelf is de filosofie erachter: liefde voor natuur opdoen door diezelfde natuur te fotograferen, tijdens uitwisselingsweken in Polen en Nederland. Dan ontstaat er meer dan alleen foto’s. De fotografen sluiten vriendschappen, doen allerlei inzichten op, vinden soms zelfs hun ideale studie en er groeit wederzijds begrip voor elkaars cultuur. “Nederlanders, die zijn in het echt heel aardig en niet arrogant”.

“Natuur, je ziet pas als je kijkt”
WE Young People See Nature is een kleine expositie met foto’s die gemaakt zijn in de Odra Delta in Polen, Zakopane (zuid-Polen), op Texel en Schiermonnikoog en op de Buisse heide. Per uitwisselingsproject wordt een week in Polen gefotografeerd en een week in Nederland. Doel is om jongeren meer te betrekken bij de natuur. En met succes, kijkend naar uitspraken van deelnemers: “Hier in Polen is nog echte natuur”, “het licht is hier heel anders” en “nu begrijp ik waarom mijn ouders op zondag naar het bos gaan”.

Nieuwe inzichten en vriendschappen
Jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar interesseren in natuur, door middel van fotografie. Dat is waarom het uitwisselingsproject WE Young People See Nature ruim 11 jaar geleden startte tussen het Jan Tinbergen College in Roosendaal en Gymnasium Stepnica uit Polen.Daarbij gaat het niet alleen over natuur en fotografie: de leerlingen hebben het ook over geschiedenis en landvorming tot economie en gaswinning. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens een boottocht over de Poolse Odra Delta op zoek naar zeearenden, tijdens wandelingen over het Wad, maar ook tijdens bezoekjes aan de Efteling. Niet verwonderlijk dat de uitwisseling in al die jaren -behalve uiteraard ontelbare foto’s- ook veel nieuwe vriendschappen en nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Er zijn inmiddels ook diverse biologen, fotografen, journalisten, kunstenaars, landschapsarchitecten en ruimteplanners in opleiding die hun studie hebben gekozen naar aanleiding van het project.

Samenwerking
WE Young People See Nature werd gestart door Hans Hofland van adviesbureau Holag en Kazimierz Rabski van de Poolse natuurbeschermingsorganisatie Society for the Coast in Polen. Hofland en Rabski zijn ook de bedenkers van de tentoonstelling. De fotoprints die in het Natuurmuseum Brabant hangen, zijn mogelijk gemaakt door Fujifilm uit Tilburg. De producent van onder meer fotopapier heeft de foto’s afgedrukt.

De tentoonstelling is tot na de zomervakantie te zien in Natuurmuseum Brabant.

58GFCS