Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

collectie & conservatoren

De collecties van Natuurmuseum Brabant

Alle wetenswaardigheden over de collectie

Ad Mol en Marie-Cecile van de Wiel schreven een mooi en uitgebreid artikel over de inhoud en doelstelling van de collectie. Waarom zitten er soms tientallen dezelfde vliegjes in de collectie, hoe wordt het bewaard en hoe komt het museum aan de collectie? U leest het in dit artikel.

Conservatoren

Waar zouden we zijn zonder onze conservatoren? Onze vaste groep zorgt voor het in kaart brengen van o.a. insecten, planten, fossielen en mossen. Dankzij hun inzet blijft de collectie en de kennis op een hoog kwalitatief peil.

Collectie

Het hart van elk museum is de verzameling. Toch is bij Natuurmuseum Brabant het verzamelen geen doel. Kennis, waardering, verwondering: daar gaat het om. De schitterende collectie, bestaand uit vele tienduizenden voorwerpen is daar een heel goed hulpmiddel bij. Telkens kan voor nieuwe tentoonstellingen weer worden geput uit onze ‘schatkamer’.

 

De collectie van Natuurmuseum Brabant bestaat uit opgezette dieren van alle soorten en maten, dieren ‘op sterk water’, gedroogde planten, stenen, mineralen, fossielen en oudheidkundige objecten.
Met name de insectencollectie en het herbarium zijn van grote wetenschappelijke waarde. Er wordt studie aan gedaan door onze eigen conservatoren en door andere instituten. Werkgroepen van de KNNV Tilburg helpen de conservatoren daarbij en dragen, o.a. door veldwerk in natuurgebied de Kaaistoep, bij aan de groei van de verzameling.

 

In het depot

Wat je in het museum ziet, is maar een deel van de collectie die we hebben. Een groot gedeelte staat achter slot en grendel, onder ideale omstandigheden. We gebruiken de objecten die in het depot staan voor nieuwe tentoonstellingen, maar ook voor onderzoek. Het depot is niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kunt via het filmpje van Verborgen Museumschatten  wel een keer meekijken...(met dank aan Omroep Brabant)

58GFCS