Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Wat er bijzonder is aan de stormmeeuw in ons museum? Dat hij van 1818 is, en daarmee ons oudste collectiestuk! 

 

Stormmeeuw

In december 1818 is er een stormmeeuw gestorven aan de kust bij Katwijk. Wat bijzonder is aan juist deze stormmeeuw is dat die toen gevonden is, en opgezet. De stormmeeuw uit 1818 is onze alleroudste collectiestuk, geschonken aan het museum in 1936 tijdens het honderd jarig jubileum van Het Provinciaal Genootschap.

Het genootschap was opgericht om kunst en wetenschap in Noord-Brabant te ondersteunen en promoten. Het legde een eigen kunst en wetenschappelijke collectie aan, die ten grondslag ligt van onder andere de Brabant Collectie in Tilburg en het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Deze stormmeeuw kwam uit de privécollectie van Jhr. Mr. Jan Baptist A.J.M Verheijen, een 19e-eeuwse Brabantse notabele. Verheijen van bestuurslid van het genootschap en, zoals vaak gebeurde, liet een deel van zijn collectie aan het genootschap na.

Stormmeeuwen zijn gemakkelijk herkenbare vogels, en komen s’ winters voor langs de hele Nederlandse kust. Ze hebben een wit en grijs verenkleed met zwarte vleugeltippen, groengele snavel en poten, en ogen met een donkere iris. De donkere ogen geven ze een vriendelijker aanblik dan dat van de iets grotere en beter bekend zilvermeeuw, met zijn gele ogen. De wetenschappelijke naam, Larus canus, betekent grijze meeuw.

Onze stormmeeuw is, met zijn grotendeels nog grijze veren, een net niet volwassen exemplaar. Een stormmeeuw krijgt zijn volwassen verenkleed pas rond het derde levensjaar; als de meeuw het tot in 1819 had gered, had hij ook de bekende wit en grijze veren gekregen.

Stormmeeuwen houden van gezelschap: ze nesten in kolonies langs de waterkant, op de grond of in stevige struiken of kleine bomen. Kolonies zijn heel gevarieerd: alles van 4 tot 640 vogels komt voor. In Nederland broeden ze alleen op de Waddeneilanden. Ze leggen 2 of 3 eieren, die na 24 dagen uitkomen. De kuikens zijn na nog eens 35 dagen klaar om zelfstandig hun weg te vinden.

Wereldwijd worden stormmeeuwen geschat op 2 miljoen exemplaren, waarvan 80-90% in Europa. Het aantal broedparen gaat al decennia langzaam maar zeker achteruit, en de stormmeeuw staat op de rode lijst in Vlaanderen, maar nog niet in Nederland.

In Museum Weekly van Sublime FM vertelde directeur Fiona Zachariasse over de stormmeeuw. Luister het fragment hier  terug! 

De stormmeeuw, die inmiddels meer dan 200 jaar geleden is opgezet, is te zien in het museum boven aan de trap op de eerste verdieping.

58GFCS