Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Frans Ellenbroek of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Deze maand kiezen we (opnieuw) voor het Edelhert; kakelvers terug in het Brabantse landschap! 

Edelhert

Eigenlijk is dit dier al eerder in de schijnwerpers gezet, maar deze maand konden we er gewoonweg niet omheen. Het Edelhert is weer terug in Brabant! Daarom voor deze ene keer op herhaling.

Otter, Bever, Wild Zwijn, Wisent en Edelhert. Ze worden tegenwoordig wel de ‘Big Five’ van Brabant genoemd. Het bekendste succesnummer van herintroductie is de Bever. Het volgende is het Edelhert, want vanaf nu gaan we dit prachtige dier zien in natuurgebied Het Groene Woud, tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Nu al wordt hij het Icoon van Het Groenewoud genoemd!

Voor wie niet kan wachten om een Edelhert van dichtbij wil bekijken: zowel in onze zaal IJSTIJD! Als in de tentoonstelling ‘De Ware Wolf’ is een Edelhert te zien. Je zou het bijna vergeten, maar ooit was er een tijd waarin grote kuddes edelherten Brabant bevolkten, een tijd waarin we ons niet druk hoefden maken over ecoducten of verdwijnende zandpaden. Die tijden herleven in deze zaal, waar je nog meer van die grote dieren ziet , uit de IJstijd zelf of de periode erna. Een tijd waarin door mensen wel gejaagd werd op deze dieren, maar waarin we nog niet de onhebbelijke gewoonte hadden ontwikkeld om ze uit te roeien. Maar.. ze zijn terug!

58GFCS