Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Frans Ellenbroek of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Als Pasen op 1 april valt, dan ligt de keus voor de hand...we starten de maand met de cheetah van de polder! 

Haas!

De Haas is een voor de hand liggende keus voor de Paasmaand. We zagen ze regelmatig voorbij komen in etalages en in chocoladevorm- ook al zitten er heel vaak vermomde konijnen tussen. Niet zo gek, want ze zijn verwanten van elkaar. In de OO - Zone en in 'De Reis' vind je enkele mooie exemplaren.
Het verschil met een konijn is trouwens gemakkelijk te zien. Als je ze buiten ziet, rennen hazen heel erg veel harder dan konijnen. Hier, in het museum, herken je ze vooral aan hun erg lange poten en oren ('lepels') met kenmerkende zwarte punt.

De leukste tijd voor hazen is overigens niet de Paasmaand, maar de rammeltijd vanaf januari. Dat heet niet zo omdat ze dan rammelen van de honger, maar omdat dit bij hazen het woord is voor 'paartijd'. De rammelaars of rammen (mannetjes) zoeken de moeren of moerhazen (vrouwtjes) op om samen weer te zorgen voor een nieuwe generatie hazen.

58GFCS