Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Het najaar is begonnen, en voor sommige dieren betekent dat de winterslaap eraan komt. Voor het zover is, moet daar wel "voorgegeten" worden. Hoe dat werkt? Lees het verhaal over de Bruine Beer! 

Bruine Beer

In het najaar bereiden dieren zich voor op de komende winter, en op de kou en voedselschaarste die daarmee gepaard gaan. Zo ook de bruine beer. Bruine beren tackelen de winter door een winterslaap van enkele maanden te houden. Tijdens die winterslaap, die vijf tot zeven maanden kan duren, leven ze van hun opgebouwde vetreserves.

Een beer zoekt of graaft een rustig hol om in te slapen, en eenmaal geïnstalleerd gaan zijn lichaamstemperatuur en hartslag aanzienlijk omlaag. Ook al worden zijn lichaamsprocessen teruggebracht tot het minimum, een beer is groot: tijdens een winterslaap verbrandt een bruine beer zo’n 180 tot 200 kilo aan vet, bijna de helft (!) van zijn gewicht. Dat betekent dat voor beren zomer en najaar belangrijke tijden zijn om de reserves op te bouwen: als een beer te dun is, kan het zijn dat hij de winterslaap niet overleeft, of in de zomer nog te mager is om te kunnen paren. Je gewicht op peil houden is dus super belangrijk!

Veel dieren, waaronder de mens, krijgen een signaal in hun hersens als ze genoeg hebben gegeten: je voelt je ‘vol’ en je brein zegt ‘stop met eten!’. Dat signaal wordt in het voorjaar bij bruine beren uitgeschakeld, een toestand die hyperfagie heet. Het resultaat is dat de beren zich continu hongerig voelen, ongeacht hoeveel voedsel ze naar binnen werken. Ze eten dan dagelijks 45 kilo aan vis, bessen en dergelijke en komen snel aan: anderhalf tot drie kilo vet per dag!

"Dikke Beer-week"
Een bijzonder verschijnsel: begin oktober is het ‘Dikke Beer week’ bij Katmai Nationaal Park in Alaska (Verenigde Staten). Dan houden de boswachters een online ‘competitie’ voor de beer die het meest aan zijn/haar vetreserves heeft kunnen bouwen; de indrukwekkendste winnaar krijgt eeuwig sociale media roem!

Kodiakbeer
Even van de kust van Katmai verwijderd ligt het Kodiak eiland. Dit is de thuisbasis van de grootse subsoort van bruine beer: de Kodiakbeer, die 700 kilo weegt en, als hij op zijn achterpoten staat, ruim 3 meter hoog is. In Natuurmuseum Brabant kunt u deze indrukwekkende verschijning bekijken in de tentoonstelling Hoezo seks.

58GFCS