Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Frans Ellenbroek of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Onze nieuwe tentoonstelling Jouw Brabant, mijn Brabant is geopend- een mooie gelegenheid om allerlei parels uit de Brabantse natuur extra onder de aandacht te brengen. Daarom beginnen we bij de oorsprong: de wisent! Het skelet van deze uitgestorven maar weer teruggekeerde rundersoort is te zien in de zaal Uitsterven.

Steppewisent

Zo’n 110.000 tot 12.000 jaar geleden behoorde Noord-Brabant tot een steppe aan de rand van een poolgebied. Op de gure, boomloze vlakte zwierven steppewisenten rond, samen met kuddes wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, rendieren en saiga-antilopen. Met een stijgende temperatuur kwam een einde aan dit tijdperk. Het skelet van de Steppewisent is nu te zien in Jouw Brabant, mijn Brabant!

De 'bison priscus' is een rundersoort die leefde tijdens het Pleistoceen (van 2.000.000 tot 10.000 jaar geleden). De Steppewisent was volkomen aangepast aan een koud klimaat. Hij kon een schofthoogte bereiken van 2,40 meter, was zo’n 2.95 meter lang en zijn hoorns hadden een spanwijdte van 1,20 meter.

De resten van dit skelet zijn tussen de 25.000 en 35.000 jaar oud en allemaal afkomstig uit de Noordzee. De Noordzeebodem was toentertijd één grote grasvlakte; nu halen vissers talloze botten van grote grazers uit de IJstijd naar boven. Het skelet is samengesteld door de bekende preparateur Leo Stolzenbach uit Sint-Michielsgestel.

Weer terug in Brabant!
Na een bloeitijd in de laatste ijstijd en de eerste millennia daarna, verdween de wisent uit Europa. Dit kwam vooral door jacht en door de afname van zijn leefgebied: halfopen bossen.
Nu keert het grootste Europese landzoogdier terug dankzij herintroductie, zelfs in Brabant! Een kudde van tien exemplaren kreeg in 2016 de vrijheid op de Maashorst.

58GFCS