Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

Dier van de maand

In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Frans Ellenbroek of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien. 

Er kan deze maanden niet genoeg aandacht zijn voor insecten en bijen. Zonder deze diertjes ziet ons leven er heel anders uit. Deze maand een bijzonder insect: de Iepen ridderwants! Net binnengebracht in het museum en heel zeldzaam in Nederland. 

De iepen ridderwants

De meeste mensen associeren de wantsen met een groezelig hotelbed, maar Het komt toch weleens voor dat je blij bent om een wants te zien. Dat gebeurde in het museum, waar we een doosje met zeldzame iepen ridderwantsen binnenkregen met de vraag "wat zijn dit voor beestjes??". 

Deze wants, de Arocatus melanocephalus, is een hele bijzondere in Nederland. Pas één keer eerder werd deze soort in Nederland gevonden, bij Apeldoorn. Een familie in Tilburg trof een heleboel exemplaren in huis aan en nam contact op met het museum. We konden ze geruststellen, ze richten geen schade aan! 

Vreugde daarna in het museum: deze wants ontbrak namelijk nog in de insectencollectie, maar er was al wel een plekje voor gereserveerd (zie foto). De collectie van Natuurmuseum Brabant is dus weer een zeldzaam exemplaar rijker! 

58GFCS