Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

van oktober t/m maart elke tweede dinsdag een gratis lezing!

elke tweede dinsdag van de donkere maanden (oktober t/m maart):

Zes gratis lezingen in Natuurmuseum Brabant

Sinds vier jaar bundelen Natuurmuseum Brabant, KNNV Tilburg, IVN Tilburg en Astronomische Vereniging Wega Tilburg hun krachten in een reeks boeiende en afwisselende lezingen. Alle verenigingen organiseren sprekers uit hun vakgebied, het museum biedt een passende plek. Het concept “elke tweede dinsdag van de donkere maanden” bleek succesvol: in de loop van het jaar werden de lezingen steeds drukker bezocht en fungeerde het museumcafé als trefpunt.
Het museumcafé is open vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Locatie: museumtheater op de 1e verdieping van het museum (Spoorlaan 434).

Lezingenseizoen 2018-2019

Noteer de data, er zit vast een onderwerp voor u bij! 

11 december 2018

Invasieve exoten / Wilfred Reinhold

Invasieve exoten zijn dieren en planten die door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen en daar schade kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn de Japanse duizendknoop, de Reuzenberenklauw, de Amerikaanse rode rivierkreeft, de Pallas’ eekhoorn en de Tijgermug.

Wilfred Reinhold is voorzitter van het platform Stop invasieve exoten. Hij besteedt de nodige aandacht aan de problemen die invasieve exoten kunnen veroorzaken voor o.a. natuur, gezondheid, waterbeheer en landbouw. Tevens gaat hij in op mogelijkheden voor preventie en beheer. Daarbij kunnen ook burgers een belangrijke rol spelen.

8 januari 2019

De Das en zijn familie/ Annemarie van Diepenbeek

Dassen zijn geheimzinnige dieren, wiens leven zich ’s nachts afspeelt. Veldbiologe Annemarie van Diepenbeek laat ze in deze lezing de revue passeren en introduceert ook hun familieleden: de Bunzing, Wezel, Hermelijn etc. Ze vertelt over de ecologie, herkenning, leefwijze, bedreiging en bescherming en (beperkt) hun sporen. Dankzij deze sporen, die iedereen kan tegenkomen op een boswandeling, leert u de das kennen als een sociaal dier dat in familieverband leeft. Vooral dat maakt hun leefwijze voor mensen -immers ook sociale wezens- boeiend en herkenbaar.

12 februari 2019

Aardwarmte in Brabant/ Eveline Rosendaal & Ewout Pikaar

Nu de gaskraan vanuit Groningen dichtgaat, moeten we op zoek naar alternatieve duurzame energiebronnen. De Nederlandse ondergrond kan een belangrijke rol spelen in de oplossing. In deze lezing nemen Eveline Rosendaal en Ewout Pikaar van EBN (Energie Beheer Nederland) de aanwezigen mee in de geologie van Brabant en mogelijke toepassingen van aardwarmte.

12 maart 2019

Kunstmanen en ruimtevaart/ Wim Holwerda

Sinds de lancering van de eerste Spoetnik, meer dan 60 jaar geleden, zijn kunstmanen niet meer weg te denken uit onze technologische samenleving. Inmiddels draaien er al meer dan 20.000 kunstmanen rond de aarde en ook verder weg van de aarde hebben ruimtesondes ons veel geleerd over de planeten, de zon en de maan. Wat komt er allemaal kijken bij een lancering en hoe komt een satelliet in de juiste baan? Een verhaal over de bizarre wereld van de hemelmechanica.

58GFCS