Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag gesloten,
maar morgen weer open!

van oktober t/m maart elke tweede dinsdag een gratis lezing!

elke tweede dinsdag van de donkere maanden (oktober t/m maart):

Zes gratis lezingen in Natuurmuseum Brabant

Sinds vier jaar bundelen Natuurmuseum Brabant, Vrienden van Natuurmuseum Brabant, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Tilburg en Astronomische Vereniging Wega Tilburg hun krachten in een reeks boeiende en afwisselende lezingen. Alle verenigingen organiseren sprekers uit hun vakgebied, het museum biedt een passende plek. Het concept “elke tweede dinsdag van de donkere maanden” bleek succesvol: in de loop van het jaar werden de lezingen steeds drukker bezocht en fungeerde het museumcafé als trefpunt.
Het museumcafé is open vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Locatie: museumtheater op de 1e verdieping van het museum (Spoorlaan 434).

Lezingenseizoen 2017-2018

In oktober start het nieuwe seizoen met opnieuw zes heel verschillende lezingen. Het programma staat hieronder. Noteer de data vast in uw agenda!

De digitale flyer vindt u hier.

12 december

De nieuwe Biesbosch/ Thomas van der Es

In de afgelopen eeuwen werd de Biesbosch langzaam polderland. Nu krijgen de rivieren weer de ruimte en mag de natuur haar gang gaan – en dat pal onder een uitpuilende Randstad. Biddende visarenden hangen boven meanderende geulen en de majestueuze zeearend verjaagt een groep ganzen. Bevers bouwen aan hun burchten en het is wachten op de terugkeer van de otter en de steur. Een prachtige beeldpresentatie over de nieuwe Biesbosch, verteld door boswachter/auteur Thomas van der Es, naar zijn gelijknamige boek.

9 januari 2018

Nachtvlinders/ Pieter van Breugel

Bij nachtvlinders denken we al snel aan bruine motten. Die zijn er ook- maar de vormenrijkdom, kleurenpracht en interessante leefwijze maken een nadere kennismaking met nachtvlinders tot een bijzondere ervaring. En zonder nachtvlinders en hun rupsen geen vleermuizen en ook geen voedsel voor jonge vogels. Pieter van Breugel vertelt over de meer dan 2000 soorten, de spinners en de spanners, de pijlstaarten en de beervlinders. Alleen al hun rupsen zijn wondertjes op zich. En ze vliegen trouwens niet eens alleen ’s nachts!

13 februari

Zeespiegelstijging, toen en nu/ prof. Salomon Kroonenberg

Zeespiegelstijging is van alle tijden. Onze voorouders maakten vele zeespiegelveranderingen mee die grote gevolgen hadden voor het leefmilieu. Ook nu is dit onderwerp zeer actueel. Spreker/geoloog Salomon Kroonenberg (De menselijke maat, Spiegelzee) noemt zichzelf “klimaatrealist” en dat straalt zijn boodschap ook uit. Hij vertelt boeiend en helder over de oorzaken, de invloeden op het Nederlandse landschap en hoe de toenmalige bewoners zich hebben aangepast. Een must voor wie belangstelling heeft voor biologie, geologie en het wel en wee van onze aarde.

13 maart

Saturnus – planeet met de ringen/ WEGA

In de oudheid gold Saturnus, samen met de andere ‘dwaalsterren’, als een van de goden. Met behulp van telescopen en sondes verzamelden wetenschappers een schat aan informatie en leerden we Saturnus en zijn manen goed kennen. Daarover gaat de lezing van vanavond. We weten nu bijvoorbeeld dat Saturnus zich onderscheidde van de andere planeten door zijn opvallende ringenstelsel en dat er tenminste twee van de manen waarschijnlijk een ondergrondse oceaan hebben- waar mogelijk zelfs leven zou kunnen zijn ontstaan. Saturnus zal de wetenschappers nog jaren bezig gaan houden!

58GFCS