Museum is vandaag gesloten,
maar morgen weer open!
Gepubliceerd op 21 november 2017

jouw Brabant, mijn Brabant!

Ode aan de Brabantse natuur

Hoeveel vakanties en vrije uren heb jij doorgebracht in de Brabantse natuur? Met vriendjes en opgerolde broekspijpen struinen door de vennen en beken, en ’s avonds vol indrukken thuiskomen met veel zand tussen je tenen? Over deze en talloze andere herinneringen gaat ‘jouw Brabant, mijn Brabant, een landschap vol herinneringen’, de nieuwe tentoonstelling van Natuurmuseum Brabant. Zijbiedt een prachtige doorkijk in onze provincie door middel van landschapsfoto’s, toponiemen (herkomst van plaatsnamen) en een overzicht van verdwenen, uitgestorven en teruggekeerde dieren. Speciale aandacht is er voor bomen - ooit van een heksenboom gehoord? En welke boom prijkte op het centrale plein van elk Brabants dorp?
In de tentoonstelling staan herinneringen uit een Brabants verleden centraal, en die zijn met nieuwe technieken volop in de zaal verwerkt. Zo is er een pubquiz in ‘De Witte Geit’, een typisch Brabants café in de zaal. Dankzij animaties van de Tilburgse animator Niels Mud ervaart de bezoeker al ‘varend’ hoe het de Brabantse beken is vergaan. De feestelijke opening van de zaal wordt op vrijdag 24 november verricht door Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant. ‘Jouw Brabant, mijn Brabant’ is vanaf zondag 26 november geopend voor publiek.

Herinneringen aan een Brabants verleden vol verhalen

De plek waar je opgroeit laat onuitwisbare indrukken achter. Die worden onderdeel van jezelf. En soms is één beeld al genoeg om zulke jeugdherinneringen tot leven te brengen. Dat zou je ook zomaar kunnen gebeuren in de nieuwe tentoonstelling jouw Brabant, mijn Brabant- een landschap vol herinneringen.

De zaal is een ode aan de veelzijdige schoonheid van de Brabantse natuur en de manieren waarop we die beleven. Het museum nodigde alle Brabanders uit foto’s en verhalen in te sturen en verwerkte die tot een prachtige herinneringenwand. Daarnaast kom je van alles te weten over de ‘parels’ van onze provincie zoals vennen en beken, (stuif)zanden en heidegebieden. In café ‘De Witte Geit’ test de barman je kennis over het Brabantse landschap, je vaart op een virtueel bootje over een Brabantse beek en ontdekt waarom veel plaatsnamen in Noord-Brabant eindigen op ‘donk’ of ‘loo’. En vind jij jouw eigen straat terug op oude kaarten?

Opening & dag voor Vrienden en Beschermers

Op vrijdag 24 november wordt de zaal feestelijk geopend door Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, in het bijzijn van gedeputeerde Johan van den Hout, voorzitters en leden van Brabants Landschap en Kempens Landschap en veel andere natuurliefhebbers. De dag daarna worden in Natuurmuseum Brabant voor vrienden van het museum, Brabants Landschap en Kempens Landschap speciale activiteiten georganiseerd. Vanaf zondag 26 november 10.00 uur gaan de deuren open voor publiek.