Gepubliceerd op 15 december 2017

jouw Brabant, mijn Brabant!

Ode aan de Brabantse natuur

Hoeveel vakanties en vrije uren heb jij doorgebracht in de Brabantse natuur? Met vriendjes en opgerolde broekspijpen struinen door de vennen en beken, en ’s avonds vol indrukken thuiskomen met veel zand tussen je tenen? Over deze en talloze andere herinneringen gaat ‘jouw Brabant, mijn Brabant, een landschap vol herinneringen’, de nieuwe tentoonstelling van Natuurmuseum Brabant. Zijbiedt een prachtige doorkijk in onze provincie door middel van landschapsfoto’s, toponiemen (herkomst van plaatsnamen) en een overzicht van verdwenen, uitgestorven en teruggekeerde dieren. Speciale aandacht is er voor bomen - ooit van een heksenboom gehoord? En welke boom prijkte op het centrale plein van elk Brabants dorp?
In de tentoonstelling staan herinneringen uit een Brabants verleden centraal, en die zijn met nieuwe technieken volop in de zaal verwerkt. Zo is er een pubquiz in ‘De Witte Geit’, een typisch Brabants café in de zaal. Dankzij animaties van de Tilburgse animator Niels Mud ervaart de bezoeker al ‘varend’ hoe het de Brabantse beken is vergaan.

Herinneringen aan een Brabants verleden vol verhalen
De plek waar je opgroeit laat onuitwisbare indrukken achter. Die worden onderdeel van jezelf. En soms is één beeld al genoeg om zulke jeugdherinneringen tot leven te brengen. Dat zou je ook zomaar kunnen gebeuren in de nieuwe tentoonstelling jouw Brabant, mijn Brabant- een landschap vol herinneringen.

De zaal is een ode aan de veelzijdige schoonheid van de Brabantse natuur en de manieren waarop we die beleven. Het museum nodigde alle Brabanders uit foto’s en verhalen in te sturen en verwerkte die tot een prachtige herinneringenwand. Daarnaast kom je van alles te weten over de ‘parels’ van onze provincie zoals vennen en beken, (stuif)zanden en heidegebieden. In café ‘De Witte Geit’ test de barman je kennis over het Brabantse landschap, je vaart op een virtueel bootje over een Brabantse beek en ontdekt waarom veel plaatsnamen in Noord-Brabant eindigen op ‘donk’ of ‘loo’. En vind jij jouw eigen straat terug op oude kaarten?

De zaal is vanaf nu geopend en is een permanente tentoonstelling, dus nog lang te zien!