Museum is vandaag gesloten,
Gepubliceerd op 10 januari 2017

2016: het jaar van Jheronimus Bosch

Dieren van Jeroen Bosch verlengd tot begin juli

2016 was echt het jaar van Jeroen Bosch. Zijn werk is volop in de schijnwerpers gezet.  In Natuurmuseum Brabant kunt u nog tot 3 juli 2017 genieten van de Dieren van Jeroen Bosch!

Dieren van Jeroen Bosch
In samenwerking met zes andere Brabantse musea organiseerde Natuurmuseum Brabant onder de naam Bosch Grand Tour een serie tentoonstellingen en manifestaties rondom Bosch. De Dieren van Jeroen Bosch was de tweede in de reeks. In deze tentoonstelling staan de in- en uitheemse dieren, de fabeldieren en de fantasiedieren centraal in zes werken van Jeroen Bosch.

Dieren figureren bijna net zo vaak op de schilderijen van Jeroen Bosch als mensen. Zij komen erop voor omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van de schepping, maar vaak worden ze om een symbolische of mythische betekenis ten tonele gevoerd. De rol van deze dieren als metafoor of symbool is een afzonderlijke tentoonstelling waard, omdat ze in Bosch’ kunst een essentieel element vormen.

Behalve vanuit dit cultuurhistorische perspectief zijn de dieren ook interessant voor de natuurwetenschap. De keuze van de diersoorten moet immers ook zijn beïnvloed door de dieren die bewoners van de lage landen vijfhonderd jaar geleden kenden- hetzij omdat ze die van dichtbij kenden, hetzij doordat men hen had leren kennen op verre reizen.

Het museum sloot hiermee aan op andere activiteiten die in dat jaar werden georganiseerd.

Meer informatie over de manifestatie rond Jeroen Bosch: www.bosch500.nl.