Gepubliceerd op 14 mei 2018

Dramatische daling aantal insecten

ruim twintig jaar nauwgezet onderzoek in Kaaistoep levert schat aan gegevens op

Wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten toont aan dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch afneemt. Op basis van metingen en analyses over de afgelopen decennia blijken afnamen van 54% (nachtvlinders) tot zelfs 72% (loopkevers) in natuurgebieden. Daarmee laten deze groepen insecten net als in recente Duitse, Franse, Engelse en Nederlandse onderzoeken een dramatische achteruitgang zien. En dat is erg: het is een grote aanslag op de kringloop van het leven.
Een groot deel van de onderzoeksgegevens is afkomstig uit de Tilburgse Kaaistoep, waar de KNNV Tilburg al meer dan twintig jaar onderzoek doet.

Ruim twintig jaar werken ze aan een gedetailleerd onderzoeksbestand, de “insectenmannen” van de Kaaistoep. Onder de vlag van de KNNV Tilburg, met vaste avonden in Natuurmuseum Brabant om de gevonden schatten te determineren en documenteren.
Wanneer de omstandigheden ernaar zijn, trekken ze naar de Kaaistoep om hun geliefde insecten in kaart te brengen. Met laken, licht en aantekenmateriaal tekenen ze de aantallen op en houden ze nauwgezet een databank bij.

Deze weken blijken hun inspanningen goud waard. Na een alarmerend onderzoek uit Duitsland, waarbij een terugloop in het aantal secten bleek van meer dan 70%, klopten Natuurmonumenten en Universiteit Nijmegen aan bij de KNNV Midden-Brabant. Er blijken maar weinig databases te zijn zoals die van “onze” onderzoekers. Hoewel de eer hen volledig toekomt, zijn we stiekem toch wel heel trots. En zetten we ze maar al te graag in het zonnetje!

Het volledige persbericht van Natuurmonumenten vindt u hier