Gepubliceerd op 27 februari 2018

Nature Talks: veel moois met een boodschap

Kijk naar de natuur en luister wat zij te zeggen heeft

Van een IJslandse gletsjerlagune via het Noorderlicht naar een Keniaans surrealistisch landschap, en van een bosmier naar een zwanenjong. De foto’s uit de nieuwe expositie Nature Talks/ Photographer of the Year in Natuurmuseum Brabant tonen de natuur in al haar schoonheid, maar laat ook de invloed van de mens zien en waarom diezelfde natuur aandacht en bescherming nodig heeft.
De foto's werden uit duizenden internationale inzendingen geselecteerd en vertellen allemaal een eigen verhaal. Stuk voor stuk de moeite waard! Kijk naar de natuur en luister naar wat zij te zeggen heeft. Vanaf nu in Natuurmuseum Brabant.

‘Conservation Photography’, het vastleggen van de natuur met als –neven- doel aandacht te vragen voor de bescherming van de natuur, is populair en dat is niet voor niets. De foto’s zijn meer dan een weergave van mooie natuur of een moment dat de moeite waard is om vast te leggen. De achterliggende boodschap van de foto komt met het plaatje mee: soms is dat een aangrijpend beeld, zoals de aanklacht tegen het stropen (‘The Rhino Family’). Maar vaak ook zijn het prachtige, kunstzinnige beelden die alle aandacht verdienen.

De expositie is divers: de bezoeker ziet een steenbok, Caribische rifhaaien, prachtige rotsformaties en wuivend gras onder water. Eén ding hebben ze gemeen: in alle gevallen dringt de betrokkenheid van de natuurfotograaf duidelijk tot de bezoeker door.

Nature Talks/ Photographer of the Year
Nature Talks is een fotowedstrijd, stichting en natuurfotografieplatform inéén. Het initiatief kwam twee jaar geleden tot stand uit de behoefte van vele internationale natuurfotografen aan een gezamenlijke ontmoetingsplek. Lesley de Beer en Jurgen Sloots organiseerden toen de eerste editie van de Nature Talks Photo Festival, met daaraan gekoppeld de fotowedstrijd Nature Photographer of the Year. Beiden werden een groot succes.

De editie van 2017 leverde duizenden foto’s uit meer dan veertig landen wereldwijd op, in elf categorieën (o.a. Kunst in de natuur, Komedie, Jeugd en de Fred Hazelhoff Portfolio Award). De winnende foto’s uit alle categorieën zijn vanaf 3 maart te zien in Natuurmuseum Brabant (Tilburg). De expositie is nog tot begin juni dit jaar te zien.

Tot september 2018 zijn de foto’s te zien in de Potviszaal.

foto:Roie Galitz ‘The Three Tenors’ - Runner-up Comedy