Gepubliceerd op 13 maart 2018

Nederland zoemt

leer de familie Bij kennen!

Elf Nederlandse Natuurhistorische musea zoemen! In al deze musea kun je vanaf het weekend van 14 & 15 april de Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie bezoeken. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin allerlei partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land. Dat is nodig, want de helft van de 360 soorten wordt bedreigd met uitsterven. En dat terwijl de bij zo nuttig voor ons is! Hoog tijd om de bij beter te leren kennen (steken ze bijvoorbeeld?). Dat kan volop in Natuurmuseum Brabant, waar de expositie op een bijzondere plaats op de benedenverdieping staat en je een ‘bijenlint’ van opdrachten volgt. Kruip in de huid van de bij en help mee!

Het nut van bijen
In heel Nederland steken we de handen uit de mouwen voor de wilde bijen. Zonder de bij zou de supermarkt een heel stuk leger zijn. 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Bijen hebben bloemen nodig voor stuifmeel en nectar: hun bron van voedingsstoffen en energie. Terwijl ze af en aan vliegen om dit te verzamelen, zorgen zij voor bestuiving. De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart: ze groeien niet zonder bijen.

Nederland Zoemt brengt het belang van de bij onder de aandacht en zet een grootschalige actie op touw om de wilde bijen voor uitsterven te behoeden. Nog nooit eerder werkten zoveel musea samen om dezelfde expositie op hetzelfde moment toegankelijk te maken voor het Nederlands publiek. Dat is nodig, want wilde bijen hebben het namelijk zwaar. Er is onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel voor hen in Nederland. Tijdens de expositie leert men alles over het leven en het nut van wilde bijen, maar ook dat het helaas niet goed met ze gaat. Gelukkig besteedt de expositie ook aandacht aan oplossingen: wat kan je dan doen om ze te helpen? En, hoe kun je bijdragen aan onderzoek naar bijen?

Bijenlint van opdrachten

Op de benedenverdieping van het museum ontkom je niet aan de bij: via een “bijenlint” van opdrachten kom je van alles te weten over deze nuttige diertjes. Wat eten ze, kun je een hommel en een bij uit elkaar houden en steken ze eigenlijk?
In de expositie zelf, die op een bijzondere plek “in” het museum staat, wanen bezoekers zichzelf een bij en leren zo van alles over deze wonderlijke insecten. Sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem: het leven van bijen gaat niet over rozen!

Actie Intratuin

Intratuin is een van de partners van Nederland Zoemt. Bij aankoop van een aardbeienplantje bij Intratuin kunnen bezoekers in aanmerking komen voor een tweede kaartje gratis voor de Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie. Koop een aardbeienplantje bij Intratuin en ga naar www.nederlandzoemt.nl/intratuin om je gratis kaartje te verzilveren!