Gepubliceerd op 11 mei 2018

Nieuwe directeur Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant in Tilburg krijgt een nieuwe directeur. Per 15 augustus volgt Fiona Zachariasse de huidige directeur Frans Ellenbroek op, die na bijna veertig jaar met pensioen gaat. Zachariasse (49) brengt aanzienlijke museale, educatieve en bestuurlijke ervaring mee naar Tilburg, die ze goed kwijt kan bij het succesvolle familiemuseum. ‘Wie kennis maakt met de natuur begint aan een ontdekkingsreis die levenslang blijft boeien!’.

Zachariasse heeft een universitaire achtergrond in de Archeologie, Museologie en Klassieke Letteren. Ze begon haar carrière in Museum Kasteel Wijchen, waar ze onder andere verantwoordelijk was voor de verzelfstandiging van het museum en het plannen en realiseren van de collecties en de educatie. In 2009 werd ze afdelingshoofd Collectie, Presentatie en Educatie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In deze functies deed ze ruime ervaring op in de museumwereld, en op het gebied van tentoonstellingen en educatie. Daarnaast heeft ze een breed netwerk in de Noord-Brabantse cultuursector. Ze is adviseur van de Cultuurraad Eindhoven en Erfgoed Brabant, en heeft toezichthoudende ervaring bij diverse culturele instellingen.

Frans Ellenbroek
De komst van Fiona Zachariasse betekent ook het afscheid van de huidige directeur Frans Ellenbroek, die sinds oktober 1979 het gezicht van het museum is. Onder zijn leiding maakte het museum aan de Spoorlaan een sterke ontwikkeling door. De afgelopen tien jaar steeg het bezoekersaantal gestaag van 50.000 naar ruim 76.000 bezoekers. Het familiemuseum timmert stevig aan de weg met succesvolle tentoonstellingen: met name de seizoenen experience BOS (Beleef Ontdek Samen) en de OO – zone (Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur) zijn publiekstrekkers. Maar ook de natuuractiviteiten, samenwerkingsverbanden en de wandelapp Vossenstreken scoren goed. Recent opende de tentoonstelling Jouw Brabant, mijn Brabant- een landschap vol herinneringen.