Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur
Gepubliceerd op 10 oktober 2017

zoveel te doen in de herfstvakantie!

leuk dagje uit en tegelijkertijd gym voor je hersenen? Check!

Tijd voor een weekje vakantie! Even bijkomen van de eerste schoolperiode en leuke dingen doen. Al druk aan het plannen? Wij ook! En dit jaar maken we er helemaal een feest van, met de Museum Kidsweek en de VSC. Dat betekent workshops IJstijd, Braakbalpluizen, Oertijdlab, spreekuren, bottentochten en twee zondagen workshops Potvis tekenen. Elke dag iets extra's te doen! Klik hier voor het complete schema en plan je dagje Natuurmuseum Brabant. Fijne vakantie!

Herfstvakantie in Natuurmuseum Brabant betekent dit jaar dat er elke vakantiedag iets extra’s te doen is, dankzij de Museumkidsweek en de VSC. Beide organisaties stimuleren nieuwsgierigheid en wetenschapswijsheid, en Natuurmuseum Brabant is de perfecte plek om dat te oefenen. Dat kan bijvoorbeeld met workshops Braakbalpluizen, Oertijdlab, Potvis tekenen of IJstijd. Maar je kunt ook op vijf verschillende spreekuren langskomen met (vragen over) fossielen, planten, schelpen of andere natuurdingen. Of een bottentocht volgen, dwars door het museum langs allemaal skeletten. Misschien vind je wel een nieuwe hobby!
Het zijn teveel data en tijden om op te noemen, dus hebben we het complete programma in een schema gezet. Kijk snel en plan je dag!

Workshops
Heb je wel eens een braakbal in het echt gezien? Zo'n bal vol botresten, die de uil uitspuugt als hij een muis heeft gegeten? Nee dat is niet vies, heel interessant juist! En uitpluizen is nog leuker. Je kunt het zelf bij ons komen uitproberen in de herfstvakantie (vanaf 7 jaar).
Meer zin om fossielen uit mergel te halen? Kom dan een workshop Oertijdlab doen (vanaf 10 jaar). Onder begeleiding ga je aan de slag met mergel uit Zuid-Limburg. Met allerlei instrumenten haal je de fossielen als schelpjes uit het mergel en ontdek je met een zoekkaart wat je precies gevonden hebt.

Is tekenen meer jouw ding? Mis dan de tekenworkshops van illustrator Pieter-Max Schultz niet (zondag 15 en 22 oktober). Iedereen kan meedoen, je kunt vanaf 11 uur binnenlopen wanneer je wilt en tekentalent is niet noodzakelijk.
Als je altijd al eens hebt willen weten hoe mensen heel vroeger dingen maakten, kom dan zeker langs in het weekend van 21 en 22 oktober. Dan kun je in kleine groepjes (maximaal 15 kinderen) een armband maken van lindebast volgens de twijn-techniek, of een mesje van vuursteen en hout, begeleid door Prehistory Alive. Tussendoor wordt uitleg gegeven over de materialen en door de aankleding kun je je ineens voorstellen hoe het was als je tienduizenden jaren geleden had geleefd!

Bottentocht en spreekuren
In het museum zijn een heleboel mooie botten te vinden, met vaak interessante verhalen erbij. Denk alleen maar aan de Potvis, een 15 meter lang skelet van een mannetjespotvis die in 1995 een verkeerde afslag nam voor de kust van Scheveningen. Deze Potvis, een prachtige “constructie” van botten, is het vertrekpunt voor een echte Bottentocht die door verschillende zalen van het museum voert en die de mooiste skeletten en verhalen ten beste geeft.

Heb je nog steeds een fossiel of een schelp liggen waarvan je niet weet wat het eigenlijk is? Vragen over spinnen? Of heb je misschien tijdens een van je reizen iets bijzonders in het landschap gefotografeerd en wil je graag weten wat dat is? Kom dan naar Natuurmuseum Brabant en leg je vraag voor aan een van onze specialisten (conservatoren). Er zijn spreekuren over planten, insecten, fossielen/schelpen, fossiele zoogdieren en spinnen. Op de website staan de precieze onderwerpen per spreekuur.
Heb je geen vraag? Kom dan ook! De specialisten laten namelijk ook zien wat zij zo interessant vinden aan hun wetenschappelijke werkzaamheden voor het museum.

En er is nog meer…
Je zou bijna vergeten dat het museum ook nog eens hele leuke tentoonstellingen heeft! Op de website vind je alle informatie. Daar staan ook alle data, tijden en locaties van de activiteiten.

Hongerig en moe geworden? Probeer dan in het café een broodje van de maand, tosti krokodil of versier je cupcake als een dier. En dan weer verder ontdekken!

Algemene informatie
Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg, tegenover Tilburg CS en het busstation. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In de herfstvakantie ook op maandag 17 en 24 oktober geopend van 10-17 uur.

Bent u van plan om met de trein te komen? Let dan op de geplande werkzaamheden van de NS!

58GFCS