Natuurmuseum Brabant

Beste kidsproof museum van Noord-Brabant (en tweede van Nederland!)
Museum is vandaag open
van 10.00 tot 17.00 uur

OO - zone

De OO - ZONE is echt uniek in Nederland. Een educatief walhalla waar we trots op zijn!

Je kiest een personage dat bij je past, scant je pas en haalt een spannende kist met echte onderzoeksmaterialen uit een vitrinelade. Aan de slag in de OO - zone!

 

Plantensporen onderzoeken als detective, de oorzaak van bultjes achterhalen als arts, een Ecopark opzetten als Groene Ondernemer of bekijken hoe de gegeten spaghetti aan een reis door je ingewanden begint. In de OO - zone kun je luisteren, kijken, voelen, rekenen, tekenen, schatten, opmeten, beleven, nazingen.... opdrachten doen was nog nooit zo leuk!

Wie onderzoek gaat doen in de OO - ZONE, doet dat niet alleen. Om te beginnen kun je in de OO - ZONE perfect in teams werken. Daarnaast zijn er de medewerkers van de OO - ZONE, die je alles kunnen vertellen over de objecten in de vitrines en de educatieve programma's.

Maar, niet onbelangrijk: in de computers vind je een aantal personages, die je mee op onderzoek nemen. Zo zijn er de detective, muzikant, cursusleidster of kunstschilder. Elk personage bekijkt de natuur vanuit zijn eigen beroep of de eigen leefwereld. Door over hun schouders mee te gluren en te luisteren, zie je de natuur in je omgeving na een bezoek aan de OO - ZONE op een hele andere manier.

Voor elke leeftijdscategorie zijn er verschillende personages. Maak kennis met de detective, muzikant, cursist, uitvinder, arts, doodgraver, ontwerper of kunstschilder. Ze stellen zich in het document hiernaast graag kort even aan u voor.

zelf onderzoek doen is het belangrijkste

Onderzoek
Maar het allerbelangrijkste in de OO - zone is toch dat u onderzoek kunt doen aan een echt object. Deze objecten worden dan uit de speciale vitrinekasten gehaald.
Op de werkplekken is er voor iedere doelgroep iets interessants te ontdekken. U kunt kleine onderzoekjes doen aan de objecten die op de werkplekken staan, maar dieper in de materie duiken kan ook. Dan kunt u een educatief programma op maat kiezen.
Kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen in de OO- zone volop zelf aan de slag. De basisschoolleerlingen kunnen braakballen uitpluizen en door een microscoop heel kleine beestjes van dichtbij bekijken. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs mogen zelf fossielen uit mergel peuteren of in opdracht van een (digitale) juwelier of muzikant onderzoek doen. Maar ook gezinnen met kinderen of natuuronderzoekers komen ruimschoots aan hun trekken.

Interactief
Met behulp van video- en computerschermpjes kan er een heleboel informatie vergaard worden. Bent u op zoek naar bijzondere onderwerpen of begeleiding bij uw onderzoek? Kom u laten inspireren of adviseren door de Oo-zone-medewerkers.

De OO - zone is een groeibriljant: dat wil zeggen dat we er telkens nieuwe modules, onderzoekjes en/of personages aan toevoegen. Vaak terugkomen loont dus!

De Oo - zone, het café en de ontvangstruimte zijn permanent gevestigd op de benedenverdieping.

OO - zone tijdens schoolvakanties en in drukke periodes
Tijdens vakanties en vrije dagen is de OO - zone één van onze populairste zalen. Om ervoor te zorgen dat toch zoveel mogelijk bezoekers de OO - zone kunnen leren kennen, geldt tijdens schoolvakanties en drukke periodes (vrije dagen, Museumweekend) een maximum van één scanpas per gezin. Dat betekent dat dus met meerdere gezinsleden een computer moet delen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Andersom geldt: is het minder druk, dan is de mogelijkheid er vaak wel om een tweede pas te vragen!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, de Mondriaanstichting en het VSB-fonds.

58GFCS