De terugkeer van de wolf
12 november 2024 lezing: De terugkeer van de wolf
De terugkeer van dit legendarische roofdier roept zeer tegenstrijdige reacties op. Natuurliefhebbers zijn euforisch; schapenhouders vrezen voor het einde van hun broodwinning/hobby.
De wolf ontketent verhitte discussies vol emoties. Veel gehoorde argumenten luiden: “Ze horen hier niet thuis”, en “Geen schaap is meer veilig”, of “Het is het wachten op het eerste gedode kind”. Maar ook: “Jagers hoeven straks geen reeën meer te schieten” of “Schapenhouders schreeuwen moord en brand, maar doen niets”
Sinds enkele jaren wonen er wolven op de Veluwe en in Drenthe; inmiddels hebben ze voor nakomelingen gezorgd. Zij werden voorgegaan door wolven in de Belgische Kempen, net over de grens. Ook onze provincie krijgt steeds meer met wolven van doen. De wolf die opdook bij Haarsteeg en veel schapen doodde, veroorzaakte woedende reacties in de pers. Het dier vertrok uiteindelijk via België naar Frankrijk.
Brabant was amper van de schrik bekomen of er dook een nieuwe wolf op, die neerstreek op de Strabrechtse Heide (Heeze). Dit geheimzinnige dier woonde daar jaren en wist zijn kostje prima bij elkaar te scharrelen. Bij de professioneel gerunde schaapskuddes op Strabrecht zijn de herders permanent op hun hoede; zij hebben geleerd hoe ze de wolf bij hun schapen weg kunnen houden. Helaas onderschatten kleine schapenhouders te vaak de kracht en de inventiviteit van een hongerige wolf en dat kost hun schapen.
Regelmatig doorkruisen ook andere wolven Brabant en Limburg. Ze duiken onverwacht op en verdwijnen even geruisloos. In de lezing worden vragen beantwoord, zoals waar deze wolven vandaan komen. Liggen er kansen voor de diersoort in onze provincie of moet alles op alles gezet worden om wolven te verdrijven? Zijn schapenhouders bij voorbaat kansloos of zijn er mogelijkheden om hun dieren te beschermen?
Aanvang 20.00 uur, museumcafe is vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is gratis!
Ton Popelier & Bart van Ekkendonk
Ton Popelier is coördinator Brabant van het Wolvenmeldpunt en is actief betrokken bij het monitoren van wolven. Bart van Ekkendonk is schaapsherder in Loon op Zand, bij De Lachende Ooi. Met zijn kudde doet hij aan landschapsbeheer.