bijzondere compositie in stil museum

Tracking Tilburg Online biedt tot en met juni wekelijks een andere compositie op locatie: ook in Natuurmuseum Brabant. De compositie onder de Potvis staat nu online.

"Zeven composities maken quarantaine wat draaglijker"
Jonge musici vullen leegstaande stad met nieuwe muziek. De in Tilburg geboren en getogen Anthony Fiumara, die ook in 2020 voor concertorganisatie De Link de rol van stadscomponist bekleedt, maakt zich op voor het volgende project van zijn residentie. Van 23 april tot 4 juni wordt de quarantaine wat draaglijker met het troostrijke project Tracking Tilburg Online. Fiumara zelf, drie van zijn studenten en drie gevestigde Tilburgse componisten klimmen in de pen om nieuwe muziek te schrijven, op te nemen en te filmen. Zeven solisten voeren de korte composities uit. Ze doen dat op plekken die normaliter voor alle inwoners toegankelijk zijn, maar die momenteel noodgedwongen hun deuren gesloten moeten houden.
De filmpjes zijn online te bekijken. ‘In deze tijd van binnenzitten en afwachten wilde ik Tilburg toch weer laten klinken. Ik nodigde componisten en musici uit om korte stukken te maken. Muziek voor plekken die normaal gesproken vol met mensen zitten maar nu doodstil zitten te wachten op het muzikale talent dat hier in de stad rondloopt.’ -

Het project Tracking Tilburg is een logisch voortvloeisel uit Fiumara’s rol van ambassadeur. Eerder gaf hij een tiental lokale componisten opdracht om muziek te schrijven voor het carillon in de Heikese Kerk. Ook verzorgde hij een groot openbaar evenement in de LocHal met nieuwe muziek gebaseerd op verhalen van verschillende Tilburgers. Tracking Tilburg Online vormt daarop het vervolg; nu we voorlopig binnen dienen te blijven, laten diverse musici zien en horen hoe onze dierbare plekken er momenteel bij liggen. Het Natuurmuseum, Café Kandinsky en Hall Of Fame zijn slechts enkele van de deelnemende locaties.

De uitvoering onder de Potvis (een compositie van Vlad Chlek, uitgevoerd door Jop Schellekens) zie en hoor je hier.