In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien.

Deze maand kiezen we voor een dier dat eitjes legt zo 'groot' als een tic-tac: de rosse Kolibrie!

Dier van de maand

In het voorjaar kom je overal eieren tegen: decoratie eieren, chocolade eieren en vrolijk geverfde kippeneieren. Alle soorten vogels leggen eieren: van heel groot (een struisvogel ei is 15 cm lang en weegt 1,5 kilo) tot heel klein. De allerkleinste eieren worden door Bijkolibries gelegd, en zijn 6 mm lang en wegen 0,02 gram!

Rosse kolibrie (Selasphorus rufus)
De Rosse kolibrie, die woont aan de westkust van Noord-Amerika, legt ook hele kleine eieren: net zo groot als een tic-tac. Maar ja, het vogeltje zelf is ook maar klein: 7 of 8 cm van de tip van zijn snavel tot de punt van zijn staart, met een gewicht van 3 tot 4 gram.
Rosse kolibries zijn bruin van kleur, met een witte borst. Ze vallen op vanwege hun nekkraag van schitterend oranjeroze iriserende veren. Ondanks zijn geringe maat kan een kolibrie lange afstanden afleggen: het zijn trekvogels, die vanuit het noorden van Amerika elk najaar meer dan 3200 km naar het zuiden vliegen om te overwinteren in Mexico. In het voorjaar vliegen ze terug naar de Rocky Mountains.

Rosse kolibries leven met name van de nectar die te vinden is in de kroonbuis van bloemen. Ze hebben een lange dunne snavel, en ook een lange tong, die ze uitrollen om bij de nectar te komen. Ze moeten vaak eten: hun stofwisseling is snel en ze gebruiken veel energie tijdens het vliegen. Suikerwater vinden ze ook lekker.
Vogelliefhebbers langs hun trekroute hangen in voor- en najaar rood gekleurde kolibrievoerhouders op, die gevuld zijn met een suikeroplossing. Kolibries hebben een voorkeur voor rode en oranje bloemen, dus komen graag op de rode voerhouders af.

Trouwe vogel

Rosse kolibries kunnen 15 jaar oud worden. Ze zijn trouw aan hun territorium en trekroute. Het vrouwtje bouwt elk jaar op dezelfde locatie haar nest en legt vervolgens twee van haar kleine eieren. Het uitbroeden duurt twee weken, en de jongen worden voor een maand gevoerd door hun moeder met kleine insecten en nectar, tot 140 keer per etmaal! Pa flitst rond om zijn territorium in de gaten te houden, maar helpt niet bij het uitbroeden of voeren van de jongen.

Rosse kolibrie in het museum
De Rosse kolibrie in onze collectie is 100 jaar oud: zijn rosse veren zijn dof geworden met de jaren, maar zijn kraag schittert nog zoals altijd, alsof het van binnenuit verlicht is. Deze bijzondere kleine vogel is, gedurende de maand april, te zien in een speciale vitrine aan de balie van de OO-zone.