In de vitrine!

Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse of één van onze conservatoren een dier van de maand uit de uitgebreide, diverse collectie om in het zonnetje te zetten. Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig/lelijk/verrassend uitzien.

Deze maand: de Vos!

Vos (Vulpes vulpes)

Vindingrijke opportunisten

Oktober is een mooie maand om in het bos te wandelen en te genieten van de prachtige herfstkleuren. Een dier dat daar heel mooi bij past is de vos, met zijn rossige vacht. Vossen horen bij de familie Canidae of hondachtigen. Ze hebben het grootse verspreidingsgebied van alle roofdieren te wereld: ze komen voor op het geheel noordelijke halfrond van de poolcirkel tot in Afrika en het midden- en verre oosten.

Vossen zijn gewoonlijk roodbruin, maar helderrode, zilveren en zwarte varianten komen ook voor. Ze hebben een witte bef, bovenlip en startpunt, zwarte ‘sokken’ op hun benen en zwarte randen aan hun oren. Een vos heeft een schouderhoogte van 40 cm, een kop-romp lengte tot 90 cm en een staart van 40 tot 50 cm en weegt 10 tot 15 kilogram.

Vossen leven in kleine familiegroepen van ongeveer 6 dieren, die een eigen territorium hebben. Een vossenfamilie heeft een hol, zelf gegraven of overgenomen van konijnen of dassen, maar dat wordt met name gebruikt door drachtige vrouwtjes. Vossen verblijven liever bovengronds, op een beschutte plek als het kan.

Alleseters
Vindingrijke opportunisten zijn het: ze kunnen in heel verschillende biotopen gedijen, van de pool tot in de woestijn, in het bos, op het platteland of midden in de stad. Vossen zijn omnivoren: ze eten van alles. Kevers, muizen, konijnen, vogels, hazen, regenwormen, eieren en bessen maken allemaal deel uit van hun dieet. In steden komen weggooide etensresten, zoals hamburgers of friet, daar ook bij. Vossen jagen solitaire in de schemering of ‘s nachts in drukke gebieden, overdag als het rustiger is.Hoewel vossen, in tegenstelling tot wolven, in de oudheid niet door mensen zijn getemd, hebben mens en dier regelmatig elkaars paden gekruist en in veel culturen is een soort haat/liefde verhouding ontstaan.
Vossen komen vaak voor in literatuur en volkscultuur. In de meeste verhalen en gezegdes is hij de slimme en sluwe antiheld die door te misleiden of bedriegen succes boekt. Van Aisopus in het oude Griekenland, via de middeleeuwse verhalen van Reynaert de Vos tot aan de strips en animatiefilms van vandaag, wordt de vos gepresenteerd als een duchtige doch sympathieke tegenstander. Tegenwoordig weten we hem te waarderen als een bijzonder mooi wild dier, dat samen met de wolf bovenaan de voedselketen in Nederland staat.

Zelf op zoek gaan naar de wereld van de vos? Onze gratis wandelapp Vossenstreken komt je daarbij van pas! (Bij Kasteel Heeswijk is een speciale route die gaat over vossen).

In het museum zijn vossen te bezichtigen in de tentoonstellingen Hoezo seksDe ware wolf en in de OO-zone.