KNNV viert jubileum: 25 jaar Kaaistoep

Tilburg Trofee voor Paul van Wielink tijdens talkshow 25-jarig jubileum Kaaistoep

Al 25 jaar lang onderzoeken leden van de KNNV-afdeling Tilburg de natuur in natuurgebied De Kaaistoep. Ondertussen zijn er maar liefst zo’n 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het gebied gevonden, waaronder ook nieuwe soorten voor Nederland en zelfs voor de wereld. De KNNV-afdeling vierde deze mijlpaal op vrijdagavond 2 oktober met een live online talkshow, voor iedereen die geïnteresseerd is in burgerwetenschap over de natuur. Tijdens de talkshow ontving Paul van Wielink (alias "Mister Kaaistoep") uit handen van wethouder Mario Jacobs de Tilburg Trofee, voor al het werk dat hij (met zijn collega's) al die jaren heeft verricht in de Kaaistoep. Dik verdiend! 


Aan tafel met…
De gasten die in de talkshow aan tafel zaten, hebben allemaal een link met burgerwetenschap ('Citizen Science'). Bij deze wetenschap verrichten mensen onderzoek, vanuit hun vrije tijd. Het zijn vrijwilligers met een grote passie voor natuur die een schat aan onderzoeksgegevens verzamelen.
Paul van Wielink, een van de hoofdgasten, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en uitvoeren van het jarenlange natuuronderzoek in de Kaaistoep. Hij vertelde samen met medeonderzoekers Theo Peeters en Ron Felix over het gebied, de begintijd van het onderzoek, welke methoden ze hebben bedacht en wat ze in de loop van jaren voor verrassende ontdekkingen hebben gedaan.
Jelle Reumer (Hoogleraar Universiteit Utrecht) dook in de geschiedenis van burgerwetenschap. Waarom voelt iemand zich hiertoe aangetrokken en is dat in de loop van de tijd veranderd? Iedereen kan meedoen met Citizen Science, zowel de net beginnende natuurliefhebber tot de gevorderde alleskenner.
Arnold van Vliet (De Natuurkalender) vertelde welke mogelijkheden er zijn om zelf een bijdrage aan onderzoek te leveren. Hij ging ook in op het belang van de resultaten voor de wetenschap. De talkshow, die gepresenteerd werd door cabaretier en schrijver Frank van Pamelen, is terug te kijken via  het YouTube-kanaal van de KNNV Tilburg:  https://youtu.be/UtsLhTVW9PA