Elke tweede dinsdag van oktober t/m maart een gratis lezing!

Zes gratis lezingen in Natuurmuseum Brabant

Sinds vier jaar bundelen Natuurmuseum Brabant, KNNV Tilburg, IVN Tilburg en Astronomische Vereniging Wega Tilburg hun krachten in een reeks boeiende en afwisselende lezingen. Alle verenigingen organiseren sprekers uit hun vakgebied, het museum biedt een passende plek. Het concept “elke tweede dinsdag van de donkere maanden” bleek succesvol: in de loop van het jaar werden de lezingen steeds drukker bezocht en fungeerde het museumcafé als trefpunt. Het museumcafé is open vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Locatie: museumtheater op de 1e verdieping van het museum (Spoorlaan 434).

Lezingenseizoen 2019-2020

Het programma voor 2019-2020 is rond! De flyer vindt u hier. En we hebben dit seizoen zeven lezingen in plaats van zes! 

10 december 2019 (IVN)
Mark de Beer

De boer: nu en in de toekomst

De boeren in ons land werken en produceren tegenwoordig anders dan 50 jaar geleden. En ook in de toekomst zullen zij hun bedrijfsvoering aan (moeten) passen. Hoe? Valt er nog iets te winnen? En hoe duurzaam wordt ons voedsel nu geproduceerd? Mark de Beer, ruwvoerexpert bij Groeikracht (adviesbedrijf voor ruwvoerteelt) vertelt over de ontwikkelingen die de boerenbedrijven hebben doorgemaakt. Daarnaast zal hij een blik naar de toekomst werpen, door het schetsen van trends en uitdagingen die agrariërs te wachten staan. Het gaat deze avond niet om “goed of fout” maar over de juiste beeldvorming bij de huidige bedrijfsvoering van de boeren in Nederland.

 

14 januari 2020 (KNNV + Gemeente Tilburg)
Menno Schilthuizen

Darwin in de stad

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed, onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Dankzij evolutionaire aanpassingen die zich voltrekken met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld. Er wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid waarin -helaas- veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

 

11 februari 2020 (WEGA)
Ton Spaninks

Lucht, licht en kleur

De lucht is blauw en de wolken zijn wit! De lucht is saai met soms een kleurige regenboog. Maar zoals de titel al doet vermoeden klopt dit niet. Ton zal ons laten zien waarom de lucht blauw is, de ondergaande zon rood, hoe regenbogen, halo’s en andere lichtverschijnselen aan de hemel ontstaan en hoe je ze op de gevoelige plaat vast kunt leggen.

 

10 maart 2020 (KNNV)
Hans Steur

Fossielenjacht in Groot-Brittannië
Verslag van een halve eeuw fossielen zoeken in Schotland, Wales en Engeland

Een prachtig reisverslag van Hans Steur en zijn vrouw Ans. Vijftig jaar maakten ze reizen door Schotland, Wales en Engeland, om fossielen te verzamelen. In deze beamerlezing reizen we van zuid naar noord langs de voornaamste vindplaatsen en worden de belangrijkste vondsten getoond en besproken. Ammonieten, trilobieten, kleine diertjes zoals miljoenpoten en degenkrabjes, vissen, Precambrische fossielen en natuurlijk planten komen voorbij, de specialiteit van de spreker. Zo toont hij bijvoorbeeld het alleroudste, 3 cm hoge landplantje Cooksonia (420 miljoen jaar). Bij de lezing is een kleine tentoonstelling aanwezig.

 

14 april 2020 (KNNV)
Paul van Wielink

De Kaaistoep: 25 jaar onderzoek, onderzoekers en biodiversiteit
De Kaaistoep in het zuidwesten van Tilburg is het meest onderzochte natuurgebied van Nederland. In 1994 kwam het in ontwikkeling als natuurgebied, een jaar later werd de KNNV-afdeling Tilburg er actief. Vijfentwintig jaar onderzoek door tientallen KNNV-leden levert een schat aan informatie op. Van eencelligen tot zoogdieren en alles ertussen: het wordt allemaal in kaart gebracht. De onderzoekers kijken met name naar de gevolgen van de ingrepen en naar de biodiversiteit. Regelmatig verschijnen er publicaties in tijdschriften: zo heeft het insectenonderzoek in De Kaaistoep landelijke faam verworven. Paul van Wielink, één van de grote motoren, vertelt op zijn meeslepende wijze over het onderzoek en de ontwikkelingen.