Natuur om de Hoek

Het bestond al in de vorm van een proefproject op basisschool Panta Rhei: Natuur om de Hoek. Een initiatief van Naturalis, dat Natuurmuseum Brabant vroeg om ook een club te gaan organiseren in Tilburg. Dat gebeurde, in samenwerking met T-PrimaiR. Natuur om de Hoek is een natuurclub op school, waarbij leerlingen onder deskundige begeleiding de natuur in de omgeving van de school intrekken. Ze bedenken zelf vragen, gaan op onderzoek uit en worden lekker vies. Het werd een succes- en dankzij het VSC project STL in leerecosystemen kunnen we nu uitbreiden naar meerdere basisscholen. Het VSC is de sector organisatie voor wetenschapsmusea en sciencecenters.

Dit jaar worden ook de handen ineen geslagen met R-Newt Kids van ContourdeTwern. De eerste drie clubs zijn van start gegaan op Panta Rhei, Den Bijstere en De Cocon. Uiteindelijk worden het 9 natuurclubs voor alle 15 basisscholen binnen de ringbanen van Tilburg.

Frisse groene blik
Kinderen en natuur is een geweldige combinatie. De “natuurlijke” nieuwsgierigheid is er al, maar extra uitleg of begeleiding helpt de belangstelling aan te wakkeren tot echte natuurliefde.De kinderen gaan met een frisse groene blik actief hun eigen wijk bekijken. Ze leren hoe ze bijen een handje kunnen helpen, waar een vogel mee bezig is, welke stoepplantjes er zijn, welke planten eetbaar zijn, hoe je zaadbommen maakt en hoe je afwatering meet. Daarnaast gaan de leerlingen tegels wippen en ruimen ze het park op.

Gratis en naschools
De natuurclubs van Natuur om de Hoek zijn er voor leerlingen van groep 6 en 7 en vinden na schooltijd plaats. De clubs zijn gratis, zodat ieder kind deel kan nemen. Elke natuurclub krijgt daarbij de kans om iets in de wijk aan te passen. De gemeente Tilburg heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld.

Tilburgse samenwerking
In dit project worden in vier steden (Zwolle, Eindhoven, Groningen en Tilburg) een lokaal W&T- leerecosysteem ontwikkeld. In Tilburg ligt de focus op natuur. Het doel van ons leerecosysteem is dat ieder kind zijn/haar natuur talent kan ontwikkelen op basis van zijn/haar eigen interesse. ‘Op natuur zitten’ moet net zo vanzelfsprekend worden als op een sportclub zitten.

 

Natuur om de Hoek wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en Duurzaamdoor.