Basisonderwijs

Algemeen
In Natuurmuseum Brabant zijn schoolklassen van harte welkom. Er is van alles te doen: tentoonstellingen, workshops, speurtochten... Zo wordt een bezoek nog veel leuker. De activiteiten sluiten aan bij het ontwikkelingsniveau van leerlingen, zodat ze zelf kunnen ervaren hoe boeiend en veelzijdig de natuur is.

De toegangsprijs voor scholen bedraagt € 4,95 per leerling. Scholen met een abonnement (Natuurmuseum Brabantpas) hebben gratis toegang. Voor informatie kijk op de pagina Natuurmuseum Brabantpas.

Voor alle activiteiten geldt: we willen graag van tevoren weten dat u komt, dus reserveer op tijd! 
Tot 1 september mag het museum geen (school-)groepen ontvangen. Wat dat betekent voor komend schooljaar, hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. We houden jullie via deze site op de hoogte! 

Alle educatieve activiteiten!

In Natuurmuseum Brabant zit je met je neus op de natuur. Dat gaat verder dan platgedrukte neuzen tegen vitrineruiten: hier kun je zelf met je handen uit de mouwen! 

Je lijf ontdekken door opdrachten te doen, terugkruipen in de baarmoeder of natuuronderzoeker worden in de OO – ZONE. Alleen of in groepen, van groep 1 t/m groep 8, volgens programma of op maat: een greep uit het aanbod! 

 

KLAAR VOOR DE START!
Een speelse tocht waarin kinderen een natuurspel spelen dat ze door het hele museum leidt. Gewapend met een kaart en magneetjes gaan ze op pad. Iedereen kan in een eigen tempo en volgens eigen interesse werken. Leren over de natuur met hart, hoofd en handen! Wie had na afloop de meeste goede antwoorden?
Groep 1 t/m 8, duur ca 1 uur, het hele jaar door te boeken

 

HOEZO SEKS?
De zaal Hoezo seks? behandelt het thema van seksualiteit en voortplanting. Centraal staan man en vrouw bij mens en dier en wat ze allemaal moeten doen om kinderen te krijgen. De vele variaties en mogelijkheden worden op een luchtige wijze onder de aandacht gebracht. Een bezoek aan deze tentoonstelling geeft genoeg aanknopingspunten om (in de klas) over dit onderwerp na te praten.
Groep 7 en 8, duur ca 45 minuten, het hele jaar te boeken

Workshops

OO - ZONE
Onze grote trots: in dit Ontdek- en Onderzoeksdomein voor natuur is iedereen vanaf 8 jaar onderzoeker.  Het is eigenlijk niet te beschrijven: dat moet je beleven. Leerlingen zitten op educatieve ontdek- en werkplekken tussen dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen en doen zelf natuuronderzoek met echte materialen. Speciaal voor het onderwijs zijn er educatieve computerprogramma’s ontwikkeld, afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieën. Kennis van de natuur, taalontwikkeling of rekenen, het komt allemaal aan bod. Ook de taalontwikkeling, rekenvaardigheid, sociale vaardigheden en kunstzinnige oriëntatie worden aangesproken.

Voor elke leeftijdscategorie zijn er een aantal aansprekende personages: o.a. detective, kunstschilder, doodgraver of coole kikker & hippe vogel. Zij sturen leerlingen met een onderzoekspas op pad om allerlei thema’s en opdrachten te ontdekken die met de natuur te maken hebben. Zo leren ze welke inspiratie en materialen kunstschilders en muzikanten uit de natuur halen, graven met de doodgraver naar botten of doen van alles met dino’s: voetafdrukken bekijken, het gewicht bepalen en afdrukken maken van dinohuid bijvoorbeeld.
groep 5 t/m 8, duur ca. 1 uur, het hele jaar door te boeken

De OO - ZONE is geschikt voor leerlingen vanaf 8 jaar. Het werken met de educatieve programma's vraagt een redelijke leesvaardigheid en leerlingen moeten zelfstandig kunnen werken. De OO - ZONE is daarom te boeken voor de groepen 5 en hoger. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw groep zijn, laat u dan door onze medewerkers adviseren!
Een toelichting op de educatieve programma's en personages staat hier.

Braakbalpluizen
Leerlingen krijgen de kans om een braakbal van een uil uit te pluizen tijdens een museumles. Je maakt kennis met een aantal uilensoorten, hoe ze jagen en wat ze eten. Uilen eten natuurlijk het liefst muizen. Door echte braakballen te onderzoeken leer je welke soorten muizen dat zijn. Met een zoekkaart benoem je de skeletonderdelen die je hebt uitgeplozen. Ondertussen oefen je al doende allerlei vaardigheden, zoals het vastleggen van je onderzoeksgegevens, het trekken van conclusies en het gebruik van instrumenten zoals een binoculair. Een deskundige van het museum helpt je daarbij.
groep 5 t/m 8, duur: 1 uur, het hele jaar te boeken

Oertijdlab
De leerlingen leren wat fossielen zijn en hoe ze zijn ontstaan. Ook wordt verteld wat er in de bodem van Zuid-Limburg aan fossielen te vinden is in de mergel. Ze gaan daarna zelf aan de slag om fossielen uit mergel te halen. Zo trainen leerlingen allerlei onderzoeksvaardigheden en leren ze wetenschappelijke instrumenten gebruiken. De gevonden fossielen krijgen de leerlingen mee naar huis. Reserveren noodzakelijk!
groep 6 t/m 8, duur 1 uur, het hele jaar te boeken

Workshops

LEER JE LIJF!
Je gebruikt het elke dag, maar weet jij hoe het werkt? Er is zoveel te leren over en van je eigen lijf! In deze doe-& ontdektocht doe je opdrachten in verschillende zalen van het museum. Leerlingen onderzoeken hoe het lijf in elkaar zit en werkt. Een onderwerp waarbij ze zichzelf en de wereld beter leren kennen en dat dus in geen enkel schoolprogramma mag ontbreken.In de opdrachten en proefjes gaan ze hun evenwicht bewaren, reflexen testen of bacteriën opsporen, maar ook organen bekijken en testen hoe groot hun hoofd is en dat van hun over-over-grootopa.

Groep 5 en 6 van het basisonderwijs, het hele jaar te boeken, duur ca. 1,5 uur

Doe- en ontdektochten

Bij iedere tentoonstelling zijn er speurtochten op verschillend niveau samengesteld. Elke leeftijdscategorie gaat gericht op zoek naar informatie en opdrachten in de tentoonstellingen.

KIKKER IS HIER!
Twaalf Kikkerboeken schreef Max Velthuijs, en het zijn stuk voor stuk prachtige themaverhalen op zich. Ze maken grote zaken bespreekbaar voor kleine kinderen. Je kunt ook met de hele klas op bezoek komen bij Kikker! Aan de hand van de wereldberoemde boeken komen acht sociaal-emotionele thema’s aan bod. Ben jij weleens bang, of blij of boos en hoe kun je zien of iemand anders dat is? Wat lukt beter als je het samen doet? En als Kikker en Eend verliefd worden, komen daar dan kwakende kindjes van?
De thema’s worden op speelse wijze gepresenteerd, en natuurlijk voorzien van een groen kikkerrandje- want dat Kikker in Natuurmuseum Brabant is geland, zul je weten. En dat alles in een bijzonder decor, want een beetje fan van Max Velthuijs ziet al vlug dat zijn tekeningen tot leven zijn gekomen in de zaal
Groep 1/2 van het basisonderwijs, het hele jaar te boeken

LEVEN IN DE IJSTIJD!
Een winterspecial in de IJstijdenzaal van het museum. Leerlingen kunnen zelf aan de slag met bijzondere elementen uit de laatste ijstijd, terwijl ze onderweg –sluipend tussen besneeuwde rotsen- ook veel oppikken over de bewoners, flora en fauna van lang geleden. In de opdrachten zijn, naast natuurkennis, ook andere vaardigheden belangrijk om als groepje te overleven in die barre tijd: motorische ontwikkeling bijvoorbeeld, en sociale vaardigheden om samen te werken.
groep 1 t/m 4, het hele jaar door te boeken, duur ca 45 minuten

LEVEN IN DE IJSTIJD
Ooit al eens afgevraagd hoe de vroegere mens leefde, zonder gasfornuis, apps of auto? Wat voor dieren hij tegenkwam op weg naar… ja, wat? In deze tentoonstelling krijg je een unieke kans om geschiedenis aan den lijve te beleven. Daar kan geen lesboek tegenop!
Leerlingen kruipen in de huid van een IJstijdenmens en komen in aanraking met een mammoet, sabeltandtijger en Neanderthalers. In de opdrachten, die in kleine groepjes worden gedaan, zijn naast natuurkennis ook rekenvaardigheden, motorische ontwikkeling en sociale vaardigheden belangrijk om als clan in de IJstijd te kunnen overleven
Groep 7 en 8, het hele jaar door te boeken

DE WARE WOLF
Na honderdvijftig jaar was de wolf even terug van weggeweest. Hoe komt dat en waar komt hij vandaan? Is hij gevaarlijk? Hoe ziet de Familie Wolf eruit? In deze tentoonstelling leer je de wolf beter kennen aan de hand van opdrachten. Zo kom je te weten hoeveel een wolf eet op een dag, hoe zijn sporen uitzien en wat hij wil zeggen met zijn lichaamstaal.

groep 5 t/m 8, het hele jaar door te boeken. (Tip: i.v.m. met de duur van 45 minuten goed in combinatie met een andere activiteit, bijvoorbeeld Klaar voor de start).

Niet van Natuurmuseum Brabant, wel heel leerzaam:

Hoe komt er eigenlijk schoon water in je glas?

Op excursie naar de rioolwaterzuivering
Nieuwsgierig wat water allemaal al meegemaakt heeft voor het eindigt in een drinkglas, en wat daar allemaal bij komt kijken? Waterschap De Dommel heeft een schat aan informatie speciaal voor projecten, werkstukken en spreekbeurten. Zelf kijken is natuurlijk nog veel leuker en dat kan ook, door een excursie naar de rioolwaterzuiveringen aan te vragen. De zuiveringen in Eindhoven, Tilburg en Hapert (Waterpark Groote Beerze) zijn er speciaal voor ingericht. De excursies zijn geschikt voor kinderen van groep 7 en 8. Meer informatie: www.dommel.nl.

Met je neus in de natuur (veldwerk)

Op een spannende manier leren de kinderen kijken naar vogels, bloemen en kleine beestjes in het water en op het land. Als je goed weet waar je op moet letten, is er zoveel te zien in de natuur!

Onder begeleiding van een enthousiaste en deskundige gids uit het museum trekken we de natuur in: naar de Kaaistoep ten zuidwesten van Tilburg of naar de Dongevallei in de Reeshof. Het duurt ongeveer een dagdeel. Leer kijken en verbaas je over de natuur.

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs/van april t/m oktober/ duur ca 120 minuten

BOS (Beleef Ontdek Samen)

De jongste leerlingen (4-8 jaar) hebben ook hun eigen ontdek- en onderzoeksplek in het museum- en wat voor één. De tentoonstelling BOS (Beleef Ontdek Samen) heeft alles te maken met de vier seizoenen- zoveel zelfs dat de zaal vier keer per jaar met het jaargetijde mee verandert!

Met inzet van hun zintuigen, nieuwsgierigheid en fantasie kunnen de kleintjes BOOM (een virtuele boom) helpen groeien. Daarvoor doen ze kleine feelgood opdrachten die aansluiten bij hun interesse of wat hen prikkelt op dat moment. In de knusse zaal vol mooie materialen en technische hoogstandjes kunnen ze experimenteren ( door hun hele lijf te bewegen kunnen ze bijvoorbeeld het landschap beïnvloeden in een enorme digitale vloerprojectie!), samenwerken om opdrachtjes op te lossen en al hun zintuigen aan het werk zetten om de sfeer van het seizoen op te snuiven.

De jongste bezoekers (groep 1 en 2) ervaren het seizoen vooral met hun zintuigen en hun hele lijf. Daarnaast kunnen de oudere kinderen (groep 3 en 4) ook samen aan de slag en dingen ontdekken met echte materialen uit de natuur.