
Rondkijken in het museum
Leerlingen bezoeken in groepjes twee tentoonstellingszalen in het museum. Het museum selecteert op basis van leeftijd en ontwikkelingsniveau van de groep twee zalen, waar de leerlingen (interactieve) opdrachten doen die nauw aansluiten op de tentoonstellingen.Op een mammoet jagen in IJstijd bijvoorbeeld, of uitvogelen hoe dieren daten in Hoezo Seks?. De groepjes blijven bij elkaar en bij hun begeleider en gaan zo gezamenlijk van zaal naar zaal.




Doe- en ontdektochten
Bij een aantal tentoonstellingen zijn er programma's op verschillende niveaus samengesteld. Elke leeftijdscategorie gaat gericht op zoek naar informatie en opdrachten in de tentoonstellingen.
KIKKER IS HIER! (..maar niet tussen 29 maart en 20 april!)
Twaalf Kikkerboeken schreef Max Velthuijs, en het zijn stuk voor stuk prachtige themaverhalen op zich. Ze maken grote zaken bespreekbaar voor kleine kinderen. Je kunt ook met de hele klas op bezoek komen bij Kikker! Aan de hand van de wereldberoemde boeken komen acht sociaal-emotionele thema’s aan bod. Ben jij weleens bang, of blij of boos en hoe kun je zien of iemand anders dat is? Wat lukt beter als je het samen doet? En als Kikker en Eend verliefd worden, komen daar dan kwakende kindjes van?
De thema’s worden op speelse wijze gepresenteerd, en natuurlijk voorzien van een groen kikkerrandje- want dat Kikker in Natuurmuseum Brabant is geland, zul je weten. En dat alles in een bijzonder decor, want een beetje fan van Max Velthuijs ziet al vlug dat zijn tekeningen tot leven zijn gekomen in de zaal
Groep 1/2 van het basisonderwijs. Let op: tussen 29 maart en 20 april 2021 verhuist Kikker naar een andere zaal en is de tentoonstelling niet te bezoeken en te boeken!
LEVEN IN DE IJSTIJD!
Een winterspecial in de IJstijdenzaal van het museum. Leerlingen kunnen zelf aan de slag met bijzondere elementen uit de laatste ijstijd, terwijl ze onderweg –sluipend tussen besneeuwde rotsen- ook veel oppikken over de bewoners, flora en fauna van lang geleden. In de opdrachten zijn, naast natuurkennis, ook andere vaardigheden belangrijk om als groepje te overleven in die barre tijd: motorische ontwikkeling bijvoorbeeld, en sociale vaardigheden om samen te werken.
groep 1 t/m 4, het hele jaar door te boeken, duur ca 45 minuten
LEVEN IN DE IJSTIJD bovenbouw
Ooit al eens afgevraagd hoe de vroegere mens leefde, zonder gasfornuis, apps of auto? Wat voor dieren hij tegenkwam op weg naar… ja, wat? In deze tentoonstelling krijg je een unieke kans om geschiedenis aan den lijve te beleven. Daar kan geen lesboek tegenop!
Leerlingen kruipen in de huid van een IJstijdenmens en komen in aanraking met een mammoet, sabeltandtijger en Neanderthalers. In de opdrachten, die in kleine groepjes worden gedaan, zijn naast natuurkennis ook rekenvaardigheden, motorische ontwikkeling en sociale vaardigheden belangrijk om als clan in de IJstijd te kunnen overleven
Groep 7 en 8, het hele jaar door te boeken
VREEMDE VOGELS
Vreemde vogels, die dino’s gaat over de evolutie van een groep dino’s tot vogels. Te zien is hoe de dinofamilie van “Theropoden” heel langzaam eigenschappen van vogels heeft ontwikkeld. Een knusse zaal vol skeletten, eieren en toffe opdrachten, waarbij de leerlingen al balancerend, pronkend, rekenend en “vliegend” ontdekken wat er in 150 miljoen jaar evolutie gebeurd is voordat die dino in onze tuinen belandde.

BOS (Beleef Ontdek Samen)
De jongere leerlingen hebben ook hun eigen ontdek- en onderzoeksplek in het museum- en wat voor één. De tentoonstelling BOS (Beleef Ontdek Samen) heeft alles te maken met de vier seizoenen- zoveel zelfs dat de zaal vier keer per jaar met het jaargetijde mee verandert!
Met inzet van hun zintuigen, nieuwsgierigheid en fantasie kunnen de leerlingen BOOM (een virtuele boom) helpen groeien. Daarvoor doen ze kleine feelgood opdrachten die aansluiten bij hun interesse of wat hen prikkelt op dat moment. In de knusse zaal vol mooie materialen en technische hoogstandjes kunnen ze experimenteren ( door hun hele lijf te bewegen kunnen ze bijvoorbeeld het landschap beïnvloeden in een enorme digitale vloerprojectie!), samenwerken om opdrachtjes op te lossen en al hun zintuigen aan het werk zetten om de sfeer van het seizoen op te snuiven.

Workshops
LEER JE LIJF!
Je gebruikt het elke dag, maar weet jij hoe het werkt? Er is zoveel te leren over en van je eigen lijf! In deze doe-& ontdektocht doe je opdrachten (in de OO -zone). Leerlingen onderzoeken hoe het lijf in elkaar zit en werkt. Een onderwerp waarbij ze zichzelf en de wereld beter leren kennen en dat dus in geen enkel schoolprogramma mag ontbreken.In de opdrachten en proefjes gaan ze hun evenwicht bewaren, reflexen testen of bacteriën opsporen, maar ook organen bekijken en testen hoe groot hun hoofd is en dat van hun over-over-grootopa.
Groep 5 en 6 van het basisonderwijs, het hele jaar te boeken, duur ca. 1,5 uur



Workshops
OO - ZONE
Onze grote trots: in dit Ontdek- en Onderzoeksdomein voor natuur is iedereen vanaf 8 jaar onderzoeker. Het is eigenlijk niet te beschrijven: dat moet je beleven. Leerlingen zitten op educatieve ontdek- en werkplekken tussen dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen en doen zelf natuuronderzoek met echte materialen. Speciaal voor het onderwijs zijn er educatieve computerprogramma’s ontwikkeld, afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieën. Kennis van de natuur, taalontwikkeling of rekenen, het komt allemaal aan bod. Ook de taalontwikkeling, rekenvaardigheid, sociale vaardigheden en kunstzinnige oriëntatie worden aangesproken.
Voor elke leeftijdscategorie zijn er een aantal aansprekende personages: o.a. detective, kunstschilder, doodgraver of coole kikker & hippe vogel. Zij sturen leerlingen met een onderzoekspas op pad om allerlei thema’s en opdrachten te ontdekken die met de natuur te maken hebben. Zo leren ze welke inspiratie en materialen kunstschilders en muzikanten uit de natuur halen, graven met de doodgraver naar botten of doen van alles met dino’s: voetafdrukken bekijken, het gewicht bepalen en afdrukken maken van dinohuid bijvoorbeeld.
groep 5 t/m 8, duur ca. 1 uur, het hele jaar door te boeken
De OO - ZONE is geschikt voor leerlingen vanaf 8 jaar. Het werken met de educatieve programma's vraagt een redelijke leesvaardigheid en leerlingen moeten zelfstandig kunnen werken. De OO - ZONE is daarom te boeken voor de groepen 5 en hoger. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw groep zijn, laat u dan door onze medewerkers adviseren!
Een toelichting op de educatieve programma's en personages staat hier.
Braakbalpluizen
Leerlingen krijgen de kans om een braakbal van een uil uit te pluizen tijdens een museumles. Je maakt kennis met een aantal uilensoorten, hoe ze jagen en wat ze eten. Uilen eten natuurlijk het liefst muizen. Door echte braakballen te onderzoeken leer je welke soorten muizen dat zijn. Met een zoekkaart benoem je de skeletonderdelen die je hebt uitgeplozen. Ondertussen oefen je al doende allerlei vaardigheden, zoals het vastleggen van je onderzoeksgegevens, het trekken van conclusies en het gebruik van instrumenten zoals een binoculair. Een deskundige van het museum helpt je daarbij.
groep 5 t/m 8, duur: 1 uur, het hele jaar te boeken