Museumschatjes

Bij Natuurmuseum Brabant kun je ook een museumbezoek boeken via het project Museumschatjes, een initiatief van Erfgoed Brabant. Wilt u het museum bezoeken via museumschatjes? Dan kunt u gewoon het normale boekingsformulier op deze site gebruiken, geef dan bij het veld "opmerkingen" aan dat u via museumschatjes komt. Dan zorgen wij voor de rest. 

Goed om te weten: Natuurmuseum Brabant heeft helaas geen mogelijkheden voor museumlessen in de klas. Deze kun je dus niet bij ons boeken. 

Wat is Museumschatjes?

Met veel succes organiseert Erfgoed Brabants sinds 2006 Museumschatjes. Dit onderwijsproject is ontwikkeld in het kader van 'Schatten van Brabant' en wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant. 
Met Museumschatjes gaan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 in klassikaal verband naar een museum. Dit jaar doen 70 musea en 50.000 leerlingen mee! Aan de hand van het lesmateriaal wordt op school het museumbezoek voorbereid. Wat is erfgoed? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Vervolgens gaan de leerlingen op zoek naar de waarde van museumschatten.

De schatkamers van Noord-Brabant
Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.
Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Alle informatie over het project, de aanmeldingsprocedure en de spelregels vindt u op de site van Erfgoed Brabant.