OO - zone

Iedereen vanaf 8 jaar kan zich hier uitleven met natuuronderzoek: een nagebouwd museumdepot waar je aan de slag gaat met echte materialen.

Eén ding is onmogelijk: je vervelen!

In de OO - zone kun je als bezoeker op een interactieve ontdekkingstocht door de natuur. En door de wereld die (natuur-) museum heet. Je krijgt op een informatieve en artistieke wijze te zien wat de taken van een museum zijn (educatie, communicatie, verzamelen, bewaren en onderzoeken). Het mooiste is dat je ook kunt zien welke schatten er bewaard worden in de depots. De prachtige collecties planten, dieren, stenen en mineralen, fossielen en archeologisch en cultuurhistorische objecten bevinden zich meestal achter gesloten deuren. Door enorme vitrines te bouwen, die lijken op de stellingen in het depot, krijg je in de OO – zone het echte “depotgevoel”. En je ziet meteen welke prachtige collectie we hebben!

Onderzoek!

Maar het allerbelangrijkste in de OO - zone is toch dat je onderzoek kunt doen aan een echt object. Deze objecten worden dan uit de speciale vitrinekasten gehaald. Op de werkplekken is er voor iedere leeftijd iets interessants te ontdekken. Je doet onderzoekjes aan de objecten die op de werkplekken staan, maar dieper in de materie duiken kan natuurlijk ook. In dat geval kies je voor een educatief programma op maat. Kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen in de OO- zone volop zelf aan de slag. De basisschoolleerlingen kunnen braakballen uitpluizen en door een microscoop heel kleine beestjes van dichtbij bekijken. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs mogen zelf fossielen uit mergel peuteren of in opdracht van een (digitale) juwelier of muzikant onderzoek doen. Maar ook gezinnen met kinderen of natuuronderzoekers komen ruimschoots aan hun trekken.

Interactief
Met behulp van video- en computerschermpjes kan er een heleboel informatie vergaard worden. Ben je op zoek naar bijzondere onderwerpen of begeleiding bij uw onderzoek? Laat je inspireren of adviseren door de OO-zone-assistenten.

OO - zone tijdens schoolvakanties en in drukke periodes

Tijdens vakanties en vrije dagen is de OO - zone één van onze populairste zalen. Om ervoor te zorgen dat toch zoveel mogelijk bezoekers de OO - zone kunnen leren kennen, geldt tijdens schoolvakanties en drukke periodes (vrije dagen, Museumweekend) een maximum van één scanpas per gezin. Dat betekent dat dus met meerdere gezinsleden een computer moet delen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Andersom geldt: is het minder druk, dan is de mogelijkheid er vaak wel om een tweede pas te vragen!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, de Mondriaanstichting en het VSB-fonds.