Mooie manier om te laten zien hoe leuk de natuur kan zijn

Herkenbaar! Dat denk je wanneer je naar de foto’s van de internationale Comedy Wildlife Photography Awards kijkt. Beren die aan vakantie toe zijn, een ijsvogel die “hou toch ein-de-lijk eens je snavel” lijkt te denken, of een eekhoorn die in een onmogelijke split toch net even dat Instaberichtje moet liken. Je moet er minstens om glimlachen. En dat is precies de kracht van de foto’s: humor wordt ingezet om aandacht te vragen voor natuurbehoud. Nog mooier als je ze allemaal bij elkaar ziet. Dat kon maar op enkele plaatsen ter wereld, maar tot en met 16 juni ook in Natuurmuseum Brabant in Tilburg (wegens succes verlengd!). 

Onweerstaanbaar
Dansende beren en komodovaranen, een balende ijsvogel en een panikerende eekhoorn. De prijswinnende foto’s van Comedy Wildlife Photography Awards, prijzen voor de meest komische dierenfoto’s van het jaar, zijn in Tilburg! Vanaf nu zijn de onweerstaanbare plaatjes te zien in de Potviszaal van het museum. Bijzonder, want de foto’s zijn in tentoonstellingsvorm maar op een paar plekken in de wereld te zien. Een mooie gelegenheid om te laten zien hoe leuk de natuur kan zijn. Het museum greep de kans om de tentoonstelling naar Nederland te halen dan ook direct aan.

“Conservation through competition”
Het initiatief is in het leven geroepen door Tom Sullam en Paul Joynson-Hicks. Deze fotografen, die (deels) in Tanzania wonen/werken, drukten vaak (onbedoeld!) precies op het goede moment af en zagen vervolgens de komische gezichtsuitdrukkingen van dieren op de foto’s, of ze bleken grappige situaties vastgelegd te hebben. Het tweetal zag een kans om op een positieve en ludieke manier aandacht te vragen voor het behoud van natuur. Daarop besloten ze de humor te gebruiken in een wedstrijd die nu voor de vierde keer georganiseerd wordt. De foto’s worden wereldwijd gedeeld op social media, ook die van de voorgaande jaren zijn nog populair. Met de fotowedstrijd steunt Comedy Wildlife Awards de organisatie Born Free, die zich inzet voor dierenbescherming en –welzijn. Met de wedstrijd vragen ze aandacht voor wilde dieren en het behoud van hun leefomgeving. En met de verkoop van de foto’s wordt geld ingezameld voor de Born Free Foundation. Tot en met zondag 16 juni 2019 zijn de foto’s te zien in de Potviszaal van het museum.