Yellowstone: de pracht en kracht van Moeder Natuur

Yellowstone National Park, in de Verenigde Staten, is veel meer dan alléén dan de beroemde supervulkaan. Het ligt op een vulkanische hotspot: de grootste caldeira (krater) ter wereld en er zijn meer dan 200 geisers in het park. Maar meer nog dan dat alles toont het landschap van Yellowstone de "ultieme kunst van Moeder Aarde", volgens wildlifefotograaf Wim van Passel -uit het Brabantse Vught. " Ongekende schoonheid. Zowel de kleurenpracht als de buitensporige vormgeving van de aardkorst zouden menig abstract schilder of beeldhouwer jaloers kunnen maken". Vanaf nu toont Van Passel door het hele museum de abstracte schilderkunst van Moeder Natuur. 

Yellowstone is een heel bijzondere plek, een supervulkaan, waar er maar enkele zijn op de wereld. Supervulkanen kennen superuitbarstingen, die zo verwoestend kunnen zijn dat er zelfs een nieuwe ijstijd mogelijk is. Zo’n uitbarsting was er ruim 600.000 jaar geleden- en het borrelt nog altijd onder de oppervlakte. Het park is bijna 9000 km2 groot en de sporen van het onderliggende vulkanisme zijn duidelijk zichtbaar in het landschap. Er zijn meer dan 10.000 geothermische waterbronnen en 200 geisers in het park. Het landschap is verder grotendeels bebost en bevolkt door onder andere bizons, herten, beren, coyotes en wolven. 

Ultieme kunst
Of dit nog niet genoeg is, heeft Yellowstone nog meer te bieden: als je er– los van haar geothermische uniciteit – naar kijkt, zie je een ongekende schoonheid. Zowel de ongeevenaarde kleurenpracht als de buitensporige vormgeving van de aardkorst zouden menig abstract schilder of beeldhouwer jaloers kunnen maken. Dit is waarlijke de ultieme kunst van Moeder Aarde. Want Yellowstone is niet ‘zomaar’ een natuurverschijnsel. Wim van Passel: “Yellowstone zet je ook aan het denken: dit alles, alles wat je hier ziet, komt met veel geweld, uit het binnenste van onze aardkloot. En wat hier uit dat binnenste tevoorschijn komt, heeft grote overeenkomst met de rest van die 130 miljoen zonnestelsels die we momenteel tellen. Wie denken wij dan dat we zijn …
Yellowstone is dus niet alleen maar ‘prachtig’, maar ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor iedereen die wil weten wie hij werkelijk is en wat we hier tijdelijk uitspoken op deze alsmaar ronddraaiende, blauwe composthoop.”

De werken van Wim van Passel zijn door het hele museum te zien van begin september tot en met de kerstvakantie. 

Wim en Jeannette Van Passel/Tijdloze Momenten
Natuurfotograaf Wim van Passel reist, samen met zijn vrouw Jeannette, al meer dan 40 jaar de wereld rond om de meest ongerepte en afgelegen plekken op aarde vast te leggen, in al hun kracht en schoonheid. Van Passel werkt nauw samen met het Wereld Natuur Fonds aan het bevorderen van belangstelling voor de natuur. Vorig jaar is Van Passel uitgenodigd om door Yellowstone te reizen in het late najaar.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij Tijdloze Momenten, het natuurfotoproject van Wim en Jeannette van Passel. Zij hebben het fotomateriaal speciaal beschikbaar gesteld aan Natuurmuseum Brabant.

De bijzondere Yellowstonereis van de Van Passels, en de daaruit voortvloeiende reportage en fotoseries, werd gefaciliteerd door de volgende bedrijven en organisaties: Delta Airlines – Travelhome Campers – Canon International – Fujitsu Computers – Hewlett-Packard fotoprinters – Moorman Karton - Big Impact, Eindhoven –  Alres, Amerongen.