IJstijd! Mammoeten en Neanderthalers

Wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppenwisenten met wolven, grottenleeuwen en sabeltandtijgers, hoe spannend is dat?

Terug in de tijd naar Jean Auel's Aardkinderen

Een eerdere tentoonstelling over dino's bracht bezoekers van Natuurmuseum Brabant miljoenen jaren terug in de tijd. Met deze IJstijd! -tentoonstelling gaat Natuurmuseum Brabant minder ver terug in de geschiedenis: die van de laatste ijstijd. Het is de wereld van Jean Auels beroemde Aardkinderenreeks: een koud en droog klimaat, op de Mammoetsteppen draven wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppenwisenten met wolven, grottenleeuwen en sabeltandtijgers in hun nabijheid. Een robuuste krachtpatser, de neanderthaler, overleeft de ruige omstandigheden door zijn aanpassingsvermogen. Natuurmuseum Brabant maakte een prachtige tentoonstelling met een eigen neanderthaler en mooie objecten uit de eigen collectie en uit het voormalige Ecodrome in Zwolle. 

Aapachtige, grommende wezens?!

Wie IJstijd! binnenstapt ontmoet direct de uiterst vriendelijke neanderthaler Noezal in zijn grot. Hij gunt ons een kijkje in 'zijn' gereedschapskist en op zijn menukaart. Deze Homo neanderthalensis oftewel Neanderthaler is een uitgestorven mensensoort, die mogelijk dezelfde voorouder had als wij.

Het beeld van Neanderthalers als aapachtige, grommende wezens is inmiddels achterhaald. Maar gedrongen waren ze wel, en ook nog eens sterk en behaard. Meestal was hen geen lang leven beschoren: veel gevonden skeletten vertoonden forse verwondingen door de ruige jacht. Tijdens de rest van de tocht door de zaal wordt duidelijk waarom.

Sabeltandtijger, Wolharige Mammoet en Wolharige Neushoorn

Verderop in de tentoonstelling doemen een prachtige 6 meter (!) lange Mammoet op, een Sabeltandtijger en fossielen van dieren uit de laatste ijstijd, zoals een grottenleeuw en een wolf. Ook is er een huidentent te zien.

Kinderen komen in IJstijd! ruimschoots aan bod. Ze kunnen er bijvoorbeeld op virtuele Mammoetjacht: probeer zo'n gigant maar eens onopgemerkt te besluipen. Daarna kunnen ze even uitblazen bij een huidentent en hun handen warmen aan een „zelfgemaakt" vuurtje.

IJstijd- 'Pareltjes'

Als je je echt bezig wilt houden zoals ze dat in de IJstijd deden, is dit iets voor jou. Bij de balie zijn er zakjes met "IJstijdattributen" te koop: een schelpje, leren bandje, houten schijfje en een aantal speciale IJzige opdrachten. Met de aanwijzingen uit het zakje en de materialen kun je je eigen sieraden maken en bijvoorbeeld uitrekenen hoe lang jij als Neanderthaler zou zijn geweest. Superleuk!

IJstijd! is een frisse bestemming voor alle jaargetijden! De tentoonstelling is semipermanent, dus voorlopig nog wel even te zien.