Blocbirds!

Ze lijken zo gewoon dat je meestal niet de tijd neemt om ze eens goed te bekijken: Nederlandse vogels. Maar dat ze helemaal niet zo alledaags zijn, bewijst BLOCBIRDS: een serie van vijfentwintig grafische kunstwerken waarbij vogels in het zonnetje staan. Een feest om naar te kijken door strakke vormen en mooie kleuren, en je herkent de vogels er ook echt in. Van 1 november 2019 tot maart 2020 te zien in Natuurmuseum Brabant!

BLOCBIRDS gaat over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z'n unieke kenmerkende uniform. We hoeven alleen maar te kijken en te genieten: Moeder Natuur doet de rest. Met dank aan Studio 212 Fahrenheit, die deze schoonheid heeft vastgelegd in 25 grafische composities van 25 vogels: de BLOCBIRDS.

De composities zijn tot stand gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken. Er is voor vierkanten gekozen omdat dat de meest basale en neutrale vorm is. Binnen dat vierkant zochten de ontwerpers naar de meest perfecte hoeveelheid en verdeling van kleur, terwijl de vogel herkenbaar blijft.

IJsvogel of pimpelmees?
De tentoonstelling laat 25 BLOCBIRDS zien op een speciale wand. Pal daarvoor staat een displaytafel, uiteraard ook vierkant. Elk vierkantje in die tafel toont een opgezette vogel, die matcht met een van de BLOCBIRDS. Herken je de ijsvogel, het pimpelmeesje of roodborstje? (Niet allemaal? Hier staat een spiekbriefje..).
De vogels komen van Natuurmuseum Brabant en waren al te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Red Dot Design Award
Sinds de eerste tentoonstelling, ruim een jaar geleden in het Graphic Design Museum Groningen, zijn de BLOCBIRDS een enorm succes- wereldwijd! Niet voor niets ontving het project de Red Dot Design Award,  een prestigieuze design award. Een internationale jury kent deze toe aan projecten met een uitstekend ontwerp en creatieve performance. BLOCBIRDS was de Winnaar in de categorie Illustrations.

VOGELBESCHERMING NEDERLAND
Omdat vogels de inspiratiebron voor het project zijn, gaat 10% van de opbrengst van alle BLOCBIRDS naar Vogelbescherming Nederland. Deze stichting komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden, in Nederland en wereldwijd. Zo dragen ze bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.
Meer informatie over Studio Fahrenheit: 212f.nl, en de Vogelbescherming: vogelbescherming.nl .