Dier van de maand
Elke maand kiest directeur Fiona Zachariasse een dier van de maand uit onze enorme collectie van dieren! Dat kan om allerlei redenen zijn: omdat ze wel eens wat extra aandacht verdienen, omdat ze een mooi verhaal hebben, of er grappig, lelijk, verrassend uitzien.
Deze maand staat in het zonnetje:
Bruine beer (Ursus arctos)
Voor veel dieren is de winter een periode van voedselschaarste en het trotseren van de kou. In het najaar, als het weer nog warm is en eten nog relatief in overvloed is, treffen zij hun voorbereidingen voor de winter. Dat geldt ook zeker voor het dier van deze maand, de bruine beer.
Vijf tot zeven maanden slapen
Bruine beren tackelen de winter door een winterslaap van vijf tot zeven maanden (!). Tijdens die winterslaap leven ze van hun opgebouwde vetreserves. Een beer zoekt of graaft een rustig hol om in te slapen. Eenmaal geïnstalleerd en beschermd van het buitenweer, gaan de lichaamstemperatuur en hartslag aanzienlijk omlaag. Ook al worden de lichaamsprocessen teruggebracht tot het minimum, een beer is groot! Zelfs in de slaapstand verbruikt 'ie dan ook veel energie; tijdens een winterslaap verbrandt een bruine beer zo’n 180 tot 200 kilo aan vet, bijna de helft van zijn gewicht.
Vetreserves opbouwen
Dat betekent dat voor beren de zomer en het najaar belangrijke tijden zijn om vetreserves op te bouwen. Als een beer te dun is, kan het zijn dat die de winterslaap niet overleeft, of in de volgende zomer nog te dun is om te paren. Je gewicht op peil krijgen in het najaar is als beer dus superbelangrijk!
Continu hongerig
Vele dieren, waaronder de mens, krijgen een signaal in hun hersens als ze genoeg hebben gegeten. Je voelt je dan vol en je brein zegt: ‘stop met eten!' Dat signaal wordt in het najaar bij bruine beren uitgeschakeld. Dat heet hyperfagie. Daardoor voelen beren zich continu hongerig, ongeacht hoeveel voedsel ze naar binnen werken. Ze eten dan dagelijks 45 kilo aan vis, bessen en meer en komen snel aan: anderhalf tot drie kilo vet per dag!
Fat Bear Week
Begin oktober is altijd Fat Bear Week (dikke beer week) bij Katmai Nationaal Park in Alaska, Verenigde Staten. Dan houden boswachters een online competitie voor de beer die het meest aan zijn/haar vetreserves heeft kunnen bouwen. De indrukwekkende winnaar krijgt eeuwige roem op social media. Je kunt de beren in de zomer en herfst online volgen via webcams van explore.org. Op de beelden vanuit Alaska zie je de beren zalmvissen in de rivier en met elkaar ruziemaken om de beste vislocaties. Even van de kust van Katmai verwijderd ligt het Kodiak eiland. Daar woont 's werelds grootste sub-soort van bruine beer: de indrukwekkende Kodiak beer, die 700 kilo weegt en, als hij op zijn achterpoten staat, ruim 3 meter hoog is!
Kom oog in oog met de bruine beer
In ons museum kun je een bruine beer zien in de tentoonstelling Leve het leven.
Plan je bezoek