Natuurbeleving volgens Matthijs Schouten

Hoe wild wilt u het hebben?

We zijn allemaal dol op de natuur, maar dan komt er een wolf of een oehoe en liggen de zaken ineens anders. Hoe beleven we natuur eigenlijk? De bekende natuurfilosoof Matthijs Schouten geeft op dinsdag 13 oktober een inspirerende aftrap van het lezingenseizoen 2015-2016 met een lezing over natuurbeleving. Hoe wild wilt u het hebben? U stapt zeker naar buiten met een andere kijk op zaken.

Als we denken aan natuur, gaat dat dan over wildernis? Of over cultuurlandschap? De meeste Nederlanders zien vooral de maakbare natuur, waar we soorten in stand houden en de natuur beleven zoals dat ons past. Maar dan komt er een wolf of Oehoe en worden we geconfronteerd met onze vervreemding van de echte natuur. Natuurfilosoof Matthijs Schouten staat bekend om zijn inspirerende en enthousiasmerende lezingen, waarbij de bezoeker vol nieuwe ideeën naar buiten stapt. Dit is zo’n lezing, waarin hij ons een spiegel voorhoudt over natuurbeleving.

Matthijs Schouten
Matthijs Schouten (1952) studeerde plantenecologie in Nijmegen en werkt als ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer. Daarnaast is hij (buitengewoon) hoogleraar in Wageningen en Cork (Ierland). Behalve voor de natuur heeft hij grote belangstelling voor levensbeschouwelijke kwesties, en in het bijzonder voor onze perceptie van natuur. Hij geeft lezingen, schrijft boeken en was o.a. te zien in de documentaire Dialoog met de natuur, waarin bekende Nederlanders filosoferen over hun band met de natuur.

Algemene informatie

De lezing wordt gehouden in Natuurmuseum Brabant Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg (tegenover Tilburg Centraal en het busstation). De toegang is gratis, belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. Na de lezing is er gelegenheid om na te praten in het Museumcafé. Voor meer informatie over de lezingen klik hier.De lezingenreeks is ontstaan door nauwe samenwerking van de KNNV Midden-Brabant, WEGA en Natuurmuseum Brabant.