Tilburg over ca. 100 jaar, zonder de mens...

Denk jij ook wel eens na over de toekomst? Hoe wij zullen wonen of wat voor een vervoer wij zullen gebruiken? Maar denk je ook wel eens na over wat er met de dieren en de natuur gaat gebeuren? Of dat er ook wel eens een toekomst zou kunnen zijn zonder de mens?

In haar afstudeerproject The world that could be laat Marjan van der Heijden haar visie zien op de toekomst, een toekomst waarin de mensheid niet meer aanwezig is op aarde. Een toekomst waarbij de natuur door zal groeien en langzaam ons erfgoed overneemt. Hoe zal deze toekomst er dan uit komen te zien? En hoe zullen onze dierbare huisdieren zich aanpassen op deze nieuwe omgeving?
Voor dit project maakte Van der Heijden een poster die door middel van een app een mogelijke toekomst laat zien. Op de poster is een omgeving afgebeeld van zo’n 100 - 500 jaar na de mens. Dit betekent dat het menselijk erfgoed (in dit geval Tilburg CS) nog zichtbaar is, maar deels vergaan door de natuur. In deze omgeving zijn dieren te vinden zoals wij deze kennen.

Hoe werkt het?
Door middel van de ‘Dutch Rose Media’ app en augmented reality komen de dieren tot leven en zullen ze door de jaren heen gaan evolueren. Dit betekent dat je verschillende onderdelen kunt scannen met je telefoon, het onderwerp zal verschijnen op je telefoon en gaan bewegen, ook komt er een tijdlijn in beeld deze geeft de jaren aan na de mens. Zodra de tijdlijn verder gaat, zie je het dier evolueren en transformeren zodat het dier beter kan voortleven in een veranderde omgeving. Dus installeer de ‘Dutch Rose Media’ app, download het project The world that could be en begin je zoektocht naar de toekomst!

Marjan van der Heijden
Kortgeleden studeerde Van der Heijden af als Master of Animation aan het AKV St. Joost in Den Bosch. Ondanks dat ze animatie studeerde, ziet ze zichzelf meer als een allround artist. Dier en natuur is een terugkerend thema in de verschillende werken die ze maakt. Ze laat graag de mooie maar soms ook onverwachte kant van de natuur zien en hoopt hierbij mensen bewust te kunnen maken om de natuur beter te behandelen, beter dan de mensheid op dit moment doet.

Tournee
De poster is vanaf nu te zien bij de Startzone (naast het museumcafé) en zal de komende maand daar te zien zijn. Daarna volgen nog andere locaties.  marjanvanderheijden.com