Nomaden van de oceaan

Er zijn maar heel weinig vogelsoorten die zijn aangepast aan een leven op open zee. Albatrossen en stormvogels zijn dat wel- sterker nog, deze zogeheten ‘buissnaveligen’ zijn er uitstekend op gebouwd. Dat is de reden dat ze de hoofdrol spelen in de expositie Nomaden van de oceaan van fotograaf Lex van Groningen, die nu te zien is in Natuurmuseum Brabant. De expositie toont 22 uitvergrotingen van foto’s van albatrossen en stormvogels van het zuidelijk halfrond. Te zien tot en met 18 juni 2016.

Om te illustreren hoe bijzonder albatrossen en stormvogels eigenlijk zijn: zo’n 70% van onze aarde bestaat uit oceanen. Maar slechts 125 vogelsoorten hebben zich aan deze habitat aangepast; dat is iets meer dan 1% van alle soorten op aarde). De meeste soorten vind je op het zuidelijk halfrond, in een van de meest stormachtige oceanen ter wereld. Altijd zijn ze op zee, waar ze eten, rusten en schijnbaar eindeloos rondvliegen. Hoe doen ze dat?

De foto’s in de expositie laten verschillende momenten zien in het leven van albatrossen en stormvogels. Alleen om te broeden keren ze af en toe terug naar het eiland waar ze zelf geboren zijn, om daar hun partner van het vorige broedseizoen weer te ontmoeten. Het zijn met recht nomaden van de oceaan.

Lex van Groningen

(Deventer, 1967) is freelance-fotograaf en natuurgids naar Antarctica en sub-antarctische eilanden. Deze omgeving en de oceaan die het continent omsluit hebben Lex’grote belangstelling. Niet alleen om te fotograferen, maar ook om de geschiedenis en natuur ervan te bestuderen. In Nederland is Lex betrokken bij ecologisch werk en fotografeert hij ook evenementen, portretten en ander werk in opdracht onder de naam LEXsample (www.lexsample.nl). Zijnfoto’s gebruikt hij om aandacht te vragen voor de bescherming van deze prachtige vogels.

Algemene informatie

Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg, tegenover Tilburg CS en het busstation. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.