Oertijdlab tijdens Museumweek

Oertijdlab, de Potvis en Jeroen Bosch

Van 16 tot en met 24 april staan de deuren van de Nederlandse musea wagenwijd open voor publiek. Dan is de tweede Nationale Museumweek, waarin de musea graag laten zien wat voor prachtige dingen ze binnen en buiten de museummuren hebben. Dichterbij dan je denkt - ook in Tilburg! In Natuurmuseum Brabant is het op 16, 17 en 20 april feest. Dan mogen kinderen met 50% korting naar binnen en kunnen ze gratis een workshop Oertijdlab volgen. Voor volwassenen is er de gloednieuwe tentoonstelling Jeroen Bosch en de dieren.

Nationale Museumweek? Is dat het Museumweekend?
Veel mensen kennen de Nationale Museumweek misschien nog niet zo goed, maar de naam "Museumweekend" doet misschien wel een belletje rinkelen. Meer dan dertig jaar lang was het eerste weekend van april het tijdstip om nieuwe musea te ontdekken, of misschien wel dat museum in je eigen woonplaats waar je nooit aan toekwam. De toegang was vaak gratis of maar één euro.

Sinds vorig jaar is het concept veranderd in de Nationale Museumweek: geen weekend meer, maar liefst tien dagen activiteiten om alle culturele rijkdommen van de Nederlandse musea in het zonnetje te zetten. Elk museum kiest een eigen pronkstuk, dat elke bezoeker gezien moet hebben. En er worden volop activiteiten en extra's voor bezoekers georganiseerd. Ook in Natuurmuseum Brabant!

16, 17 en 20 april: Oertijdlab en kinderen 50% korting
Als Museumweekactiviteit organiseert het museum op zaterdagmiddag 16, zondagmiddag 17 en woensdagmiddag 20 april een workshop Oertijdlab, alle drie dagen om 15.00 uur. Onder begeleiding leren kinderen wat fossielen zijn en hoe ze zijn ontstaan. Ook wordt verteld wat er in de bodem van Zuid-Limburg aan fossielen te vinden is in de mergel. Vervolgens mogen ze zelf fossielen uit mergel peuteren. Kinderen t/m 17 jaar krijgen op die drie dagen allemaal 50% korting op de toegangsprijs, de workshop is bij de toegangsprijs inbegrepen. Wel graag even van tevoren opgeven via de mail receptie@natuurmuseumbrabant.nl of telefonisch via 013-5353935. Wacht niet te lang, het aantal plaatsen is beperkt!

Jeroen Bosch, de Potvis en "100 jaar onderweg"
Ook voor volwassenen is het trouwens leuk in het museum. Sinds 1 april is in Natuurmuseum Brabant de gloednieuwe tentoonstelling Dieren van Jeroen Bosch te zien, een ode aan de beroemde Brabantse schilder. Een collectie dieren die je ook op enkele werken van Bosch terugziet, reproducties op ware grootte en schat aan middeleeuwse symboliek: dit is een tentoonstelling die je niet mag missen. En dan is er natuurlijk nog ons eigen pronkstuk: het prachtige Potvisskelet van vijftien meter lang, afkomstig van een jong mannetje dat in 1995 bij Scheveningen een foute afslag nam.

Nog een extraatje: Stadsmuseum Tilburg laat oude tijden herleven. Honderd jaar geleden werd de eerste aankoop van hun collectie gedaan en het museum viert dat door twaalf objecten uit die collectie te tonen. Maar niet in het museum zelf, maar op verrassende locaties in de stad. Waaronder in Natuurmuseum Brabant, bij de VVV (gratis te bezichtigen, entree museum is dan niet inbegrepen!). Meer informatie:

stadsmuseumtilburg.nl.

Waarom eigenlijk een Museumweek?
Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud! nationalemuseumweek.